Alo!

Ćira i Spira iz Mileševe

-

V ladike se tukle i za brade vukle, Atanasije ga čupao, Filaret kukao! Nije to bila najava savremene verzije čuvenog Pop Ćire i Pop Spire, koja će biti prikazana na velikom platnu, ili na pozorišnim daskama.

N isu to bili ni stihovi neke duhovite pesme, nego samo jedan u nizu novinskih naslova na tekst o istinitom događaju.

K o je koga vukao za bradu i oko čega su se posvađali sadašnji i bivši episkop mileševski, Atanasije i Filaret, u potpunosti se ne zna, budući da oni na potpuno različit način prepričava­ju sramni događaj, dok SPC u zvaničnom saopštenju demantuje i jednog i drugog.

A li to nije ni bitno... Bitno je što je obrukana SPC, institucij­a u koji građani Srbije, prema gotovo svim istraživan­jima, godinama pored Vojske imaju najviše poverenje. Ova bruka samo je jedna u nizu, pri tome kada kažem još jedna, ne mislim na daleku prošlost, ne idem ni do jezivih slučajeva Kačavende ili Pahomija.

S amo u poslednjih pola godine desili su se nebrojeni nemili incidenti... Uhvaćeni su sveštenici koji diluju drogu, jedan pop je mortus pijan na sahrani služio opelo, neki episkopi su se besramno vređali i prepucaval­i preko novina, providno smeštali afere jedni drugima, neki su silni eparhijski novac trošili ko zna na šta... I da ne nabrajam... I u ovoj situaciji, kao i u mnogo drugih do sada, kada se ovako nešto desi, ne mogu, a da se ne setim dobrog i plemenitog patrijarha Pavla, sveca koji je hodao među nama.

N e mogu svi biti kao on, to i ne moraju, ali bi svi morali da se pridržavaj­u bar osnovnih verskih načela i budu svesni koliko je institucij­a kojoj pripadaju značajna za srpski narod, te šta bi bilo kada bi narod zbog njih digao ruke od Crkve...

P rvenstveno onaj najizmučen­iji na Kosovu.

 ?? Jelena Đondović novinar ??
Jelena Đondović novinar

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia