Alo!

VLADIKE PRIČAJU JEDNU PRIČU, A SPC DRUGU... Samo bog zna šta je tu bilo

Patrijarh Irinej šalje nezavisnu komisiju u Mileševu da ispita slučaj

- Piše: J. ĐONDOVIĆ jelena.djondovic@alo.rs

Ispada da samo bog zna šta se desilo u manastiru Dubnica, jer ovozemaljs­kih verzija ima mnogo... Bura oko tuče koja je izbila u 2. jula u Eparhiji mileševsko­j, kada su se potukli umirovljen­i vladika Filaret i sadašnji episkop te eparhije Atanasije Rakita, još se ne smiruje.

I dok Filaret do detalja prepričava okršaj i navodi da ga je Atanasije čak u dva navrata vukao za bradu i gurao dok je on stajo s rukama podignutim uvis, Atansije tvrdi da je tog ponedeljak­a, kada se okršaj dogodio kod Filareta, bio u prijateljs­koj poseti, odnosno da bi se uverio da je on dobro i da mu ništa ne fali. Da

situa- cija bude luđa, treća verzija ove priče stiže iz kancelarij­e Eparhije mileševske, kojom se demantuju i Filaret i Rakita. U saopštenju koje su izdali tvrdi se, naime, da u ponedeljak, 2. jula u manastiru Dubnici, gde se sukob dogodio, nisu bili ni Filaret ni Atanasije.

„Pomenute optužbe su neosnovane iz prostog razloga što oni, koji tvrde da su bili prisutni u manastiru Dubnici u popodnevni­m časovima 2. jula 2018, tu zapravo nisu ni bili, te zbog toga smatramo da je izlišno dalje govoriti na ovu temu“, tvrdi se u saopštenju, što se totalno kosi sa Filaretovo­m verzijom u kojoj on navodi da postoji mnogo svedoka koji su sve videli, sveštenika, ali i vernog naroda od koga ga je, navodno, bilo sramota.

Ovu konfuznu i pomalo komičnu situaciju mogao bi pak da donekle raspetlja patrijarh Irinej, poglavar SPS-A, koji je, kako saznajemo, doneo odluku da pošalje nezavisnu komisiju u Mileševu, sastavljen­u od vladika i sveštenika, koji će imati jasan zadatak da utvrde šta se tačno desilo. Ali, kako kaže naš izvor iz SPC-A, i to je pod velikim znakom pitanja...

- Komisija će ispitati i jednog i drugog vladiku, aktere sramotnog događaja i svedoke koji su bili tamo. Ali, sad je glavno pitanje ko će biti u toj komisiji, budući da se vrh SPC-A podelio. Ljuti rivali i vođe dva najveća tabora u SPC, Amfilohije i Irinej bački, i ovog puta su na suprotnim stranama. Amfilohije je na strani Atanasija, on je inače i inicirao Filaretovu smenu, a Bački je na strani Filareta. Glavno je pitanje od kojih vladika će ta komisija biti sastavljen­a, odnosno iz čijeg tabora će vladike preovladat­i - kaže naš izvor.

 ??  ?? Samo patrijarh može do kraja da raspetlja ovaj slučaj
Samo patrijarh može do kraja da raspetlja ovaj slučaj

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia