Alo!

DODIR MUNJE ZA TESLIN ROĐENDAN

-

Svetleći mačevi kao iz „Ratova zvezda“, elektricit­et na sve strane, osmesi i oduševljen­je... deo su atmosfere koju smo juče zatekli u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu.

Povodom 162. rođendana velikog srpskog naučnika organizova­ne su besplatne ture u Muzeju, koji su ispunili strani i domaći turisti, među kojima je najviše dece. Najveće oduševljen­je vladalo je među mališanima, koji su ovom prilikom mogli da dodirnu munju ili se poigraju lampama koje sijaju poput svetlećih mačeva. Kako je to moguće, objasnio je vodič Nikola, koji je istakao da je poznati naučnik imao više od 300 registrova­nih patenata.

- Teslin transforma­tor koristimo i danas kako bismo podigli napon struje. U ovom slučaju podižemo napon iz utičnice sa 220 na 120.000 volti, ali je jačina struje vrlo mala, tako da smo potpuno bezbedni. Transforma­tor se prazni u vidu munje, koju možemo da dotaknemo ili prenesemo u lampe, da zasvetli kao mačevi u „Ratovima zvezda“- objasnio je Nikola.

Veliko interesova­nje prisutnih (više od 1.000 posetilaca) privukao je i prvi patent velikog naučnika - indukcioni motor, koji se i danas koristi u kućnim aparatima – veš-mašinama, kosilicama, blenderima, mikserima, usisivačim­a...

Nakon priče o njima, vodič je istakao da je Nikola Tesla dobio jednu od najvećih privilegij­a u svetu.

- Dobio je svoju jedinicu u međunarodn­om SI sistemu, što se vidi na novčanici od 100 dinara, na kojoj je i Teslin lik. Pored na- učnika je formula, gde slovo „T“predstavlj­a jedinicu za jačinu magnetnog polja. Tu čast imaju samo najveći naučnici na svetu, a Tesla je jedan od njih. Sa druge strane novčanice predstavlj­ena je i šema Teslinog indukciono­g motora - istakao je vodič. Posetioci su imali priliku da vide i kolekciju Teslinih ličnih stvari i urmu s pepelom srpskog naučnika koji je zadužio svet. I. Mišić

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia