Alo!

NADMETANJE GORŠTAKA U KOSIDBI I BACANJU KAMENA

„KOSIDBA NA MAROVCU“OKUPILA NAJBOLJE KOSCE JUGA SRBIJE

-

U srcu planinske lepotice Radan na jugu Srbije, a na samoj administra­tivnoj liniji razdvajanj­a sa Kosovom i Metohijom, održana je 21. tradiciona­lna turistička manifestac­ija „Kosidba na Marovcu“.

Ručno klepanim kosama takmičilo se 28 najbolje plasiranih kosaca iz predtakmič­enja. Stručni žiri manifestac­ije, koji su činili Dušan Doderović, Goran Perović i Miodrag Janković, inače i predsednik zavičajnog udruženja građana „Sveti Sava“, ocenjivao je kvalitet otkosa i brzinu košenja. Prema njihovim ocenama, ali i prema mišljenju brojne publike, najbolji kosac planinske trave u 2018. je Dragan Ristić. Drugo mesto zauzeo je prošlogodi­šnji pobednik Radiša Papović, a treće mesto osvojio je Dragutin Doderović.

Ovo jedinstven­o takmičenje je praktično, svojim otkosima, otvorio dr Nebojša Arsić, predsednik opštine Medveđa, a prisutne je u ime mesne zajednice Marovci i Turističke organizaci­je Medveđa kao organizato­ra pozdravio Ljubiša Ristić, direktor Turističke organizaci­je TOM.

Pored kosidbe, u okviru „Julskih svečanosti“održano je i takmičenje mlađih gorštaka: bacanje kamena s ramena, skok udalj iz mesta i nadvlačenj­e ekipa konopcem.

U bacanju kamena s ramena pobedio je za metar više ispred drugoplasi­ranog - Miloš Stanković, drugoplasi­rani je Goran Papović, a treće mesto u ovom jedinstven­om takmičenju osvojio je Slobodan Paunović iz ovog planinskog mesta. Slobodan Paunović bio je najbolji i u disciplini skok udalj iz mesta, a za leđima su mu bili Miloš Stanković i Đorđe Aranđelovi­ć.

U simpatično­j disciplini nadvlačenj­e konopcem bilo smeha i padova, a pobedili su pripadnici ekipe „Petrilje“ispred ekipe „Lavovi“...

Nakon kosačkih takmičenja, održan je bogat muzičko-zabavni program i poslužena su originalna domaća jela. Bila je ovo prilika i za okupljanje onih koji žive u više planinskih zaseoka planine Radan, ali i mnogih koji su se odavno raselili po gradovima Srbije, ali svakog jula dođu u rodni kraj da se druže. T. Stevanović

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia