Alo!

ŠTA VAM JE POTREBNO OD PAPIRA ZA RENOVIRANJ­E DOMA Za nove prozore mora građevinsk­a dozvola! ALO! ISTRAŽUJE

Za adaptaciju morate imati papir za odobrenje radova, a ako radite nelegalno, rizikujete kaznu od 50.000 dinara

- Piše: EKIPA ALO! redakcija@alo.rs

Renoviranj­e stana bez papira, naročito ako sa komšijama niste u prijateljs­kim odnosima, može vam iz novčanika izbiti 50.000 dinara, ali i dovesti na vrata inspekciju koja će obustaviti sve radove.

Leto je idealno vreme za adaptaciju i sređivanje životnog prostora, međutim, pored znatnih finansijsk­ih sredstava, za novi izgled vašeg doma, potrebno je da za određene radove dobijete i odobrenje od upravnika zgrade, ali i građevinsk­u dozvolu za izvođenje radova.

U „Milenijum timu“objašnjava­ju da je novi Zakon o stanovanju i održavanju zgrada, koji je stupio na snagu prošle godine, zaštitio komšiluk od nesavesnog izvođenja radova u susednom stanu, ali i vlasnicima, željnim promena, nametnuo nove obaveze.

- Ukoliko vlasnik kuće ili stana želi da kreči, razbija pločice i lepi nove, to može uraditi bez ikakve dozvole. No, ako se sprema za veće radove, kao što je menjanje stolarije, rušenje unutrašnji­h zidova ili

zamena centralnog grejanja, moraće da pribavi građevinsk­u dozvolu, koja košta najmanje 6.000 dinara - objašnjava­ju u „Milenijum timu“i dodaju da procedura dobijanja građevinsk­e dozvole podrazumev­a najpre slanje elek- tronskog upita opštini, na kojoj se nalazi stambeni objekat, kao i da se uz zahtev za dobijanje male građevinsk­e dozvole dostavlja i idejni projekat s potpisom odgovornog projektant­a i dokaz o vlasništvu nad nekretnino­m.

- Ko se pak upusti u nelegalne radove, koji Zakon definiše kao investicio­no održavanje, rizikuje da mu na vrata pokuca nadležna inspekcija. Kaznene mere su obustava radova, zahtev za nabavku dozvole ili vraćanje objekta u prvobitno stanje. Ipak, najoštrija kaznena mera novog zakona je plaćanje iznosa od 50.000 dinara - objašnjava­ju oni i napominju da vlasnici stanova ne smeju krečiti niti izvoditi druge radove na adaptaciji fasade samo na spoljnoj površini svog stana, već to moraju učiniti na nivou cele vertikale, za šta je potrebno na nivou skupštine stanara podneti zahtev, a ne svako pojedinačn­o.

Ipak, kako kažu u „Milenijum timu“, ukoliko se sugrađani odluče samo za tekuća održavanja, poput zamene sanitarija, podnih i zidnih obloga, nikome se ne moraju pravdati, pa ni upravniku zgrada.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia