Alo!

REŠITE SE MRAVA JEDNOM ZAUVEK!

-

Ne dozvolite da vam ovi insekti zavladaju domom. Vidite li da su krenuli u izvidnicu i počeli polako da ulaze, zaustavite ih odmah onim što pronađete u svojoj kući.

 Mravi nikako ne vole kredu. Kalcijumka­rbonat ih odbija i zaustavlja ih da uđu u kuću. Znači, jednostavn­o nacrtajte liniju na podu koju ne želite da prelaze.

 Brašno zaobilaze, pa ga posipajte tamo gde ih uočite, rupe kroz koje ulaze, na ulazna vrata, oko ormara s hranom...

 Dvostruka lepljiva traka je jedno od rešenja, ali možda nije toliko praktična. Njome bi trebalo oblepiti površine oko hrane. Mravi se na traku zalepe i ne mogu dalje.

 Miris cimeta ovim insektima nije ugodan, pa beže od njega. Recimo, mravi će skrenuti sa svog puta pospete li ga s malo cimeta. Ili napravite liniju od cimeta na podu, tamo gde imate problema s ulaskom mrava u kuću i oni je neće prelaziti.

 Prirodni sprej koji mrze. Pomešajte vodu, malo tečnog sapuna i nekoliko kapi eteričnog ulja lavande, pa u to ubacite malo mlevenog lovora, nane ili karanfilić­a. Dobro promućkajt­e, te smesu nanesite na područja na kojima se sakupljaju.

 Kora od krastavca je zapravo prirodni otrov za mrave, pa je stavite tamo gde se skupljaju -

pobeći će.

 Sirće je čudo

tvorno. Možete ga koristiti na više načina - nanositi direktno na površine gde ima mrava ili napraviti smesu sirćeta i deterdžent­a, pa njome napuniti rupe kroz koje izlaze.

 Iscedite limun, a sok nanesite na kritične tačke. Mravi miris limuna ne podnose i beže od njega.

 Soda-bikarbona i šećer u prahu. Ova dva sastojka potrebno je pomešati u jednakim razmerama, te staviti na mesta kojima vladaju mravi.

 Miris kafe će ih naterati da promene stanište. Samo treba da stavite mlevenu kafu na mesta odakle izla

ze.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia