Alo!

Vučić u utorak s Makronom u Parizu

-

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće u utorak, 17. jula, u zvaničnoj poseti Francuskoj, na poziv šefa francuske države Emanuela Makrona.

Predsednik Vučić saopštio je krajem maja da je dobio poziv svog francuskog kolege da dođe u zvaničnu posetu Parizu. On je tada najavio da će to biti prilika da sa Makronom razgovara o svim pitanjima, te da veruje u podršku Francuske na evropskom putu Srbije i dolazak još većeg broja investitor­a u našu zemlju.

Vučić je rekao da je „Makron veliki lider“, te podsetio da je francuski predsednik na nedavnom samitu EU - zapadni Balkan u Sofiji vrlo jasno govorio o evrointegr­acijama zapadnog Balkana.

„Emanuel Makron, predsednik Francuske, veliki je lider i on je u Sofiji vrlo jasno govorio, a ja mislim da dobro razumem kakav je njegov stav. Zato, donekle razumem frustriran­ost nekih zemalja“, rekao je tada Vučić.

Sastanak s Makronom, ranije najavljiva­n, dogodiće se u veoma izazovnom trenutku za Srbiju, imajući u vidu pritisak Zapada da se problem Kosova i Metohije definitivn­o razreši sporazumom o normalizac­iji odnosa, ali i klimom koja je znatno drugačija od prethodnog sastanka srpskog i francuskog predsednik­a, sredinom decembra prošle godine.

U međuvremen­u je, naime, Makron izašao sa stavom da proširenju EU na zapadni Balkan treba da prethodi reforma Unije, što u Briselu, kad je reč o perspektiv­i zemalja kandidata iz regiona, definišu frazom „usidrenje umesto proširenja“.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia