SUD OSLOBODI LEGIJU I ZVEKIJ

Optužbi su oslobođeni Milorad Ulemek Legija i Zvezdan Jovanović, nekadašnji komandanti JSO, kao i drugi pripadnici jedinice

Alo! - - POLITIKA - Piše: JELENA ĐONDOVIĆ jelena.djondovic@alo.rs

Specijalni sud u Beogradu oslobodio je juče optužbi sedmoricu pripadnika nekadašnje Jedinice za specijalne operacije (JSO) za oružanu pobunu jedinice 2001. godine.

Optužbi su oslobođeni Milorad Ulemek Legija i Zvezdan Jovanović, nekadašnji komandanti JSO, kao pripadnici jedinice Mića Petraković, Dragoslav Krsmanović, Veselin Lečić, Dragiša Rodić i Vladimir Potić. Ovo je prvostepena presuda i na nju tužilaštvo za organizovani kriminal ima pravo žalbe.

Ulemek po sopstvenoj želji na izricanje presude nije izvođen iz zatvora u

Požarevcu, gde služi kaznu od 40 godina zatvora zbog niza krivičnih dela, među kojima je i ubistvo premijera Zorana Ðinđića, dok je Jovanović, koji isto tako služi kaznu od 40 godina zatvora, na koju je osuđen kao neposredni izvršilac Ðinđićevog ubistva, prisustvovao izricanju presude. Ostali optuženi se brane sa slobode. Izricanju presude prisustvovao je i Vojislav Šešelj, predsednik Srpske radikalne stranke, koji je nedavno od Legije i Jovanovića dobio punomoćje da ih pravno zastupa. On

je za „Alo!“posle toga rekao da je takva odluka suda bila jedina moguća. - Strašna bi sramota bila za celo pravosuđe da su oni osuđeni. Sada idemo dalje, idemo na obnovu procesa kojim su Legija i Zvezdan osuđeni na maksimalne kazne zbog ubistva Đinđića. Taj proces mora da se sprovede na zakonit način i da se u toku procesa ispita ko je naredio da se streljaju Dušan Spasojević i Mile Luković Kum, to sve otkriva. Ovo sada je dobar znak, moji argumenti za njihovo potpuno oslobađanje su vrlo jaki i mislim i da će advokati sa svoje strane dovoljno učiniti. Oni su srpski heroji i ja ću im pomoći. Danas sam video Zvezdana i još trojicu optuženih, nisam mogao da popričam sa njima zbog blindiranog stakla, ali sporazumeli smo se pogledima ispričao je Šešelj za naš list.

Inače, tužilaštvo tereti optužene tvrdeći da je od 9. do 17. novembra 2001. godine ta jedinica otkazala poslušnost komandi, povukla svoje pripadnike u centar u Kuli, prekinula komunikacije s komandom i u više navrata odbila zahteve načelnika resora, ministra unutrašnjih poslova i premijera Zorana Ðinđića, da prekine sa pobunom.

Istovremeno, operativni deo Jedinice za specijalne namene je borbenim vozilima i naoružanim ljudstvom u dva navrata blokirao autoput.

Takvim postupanjem bili su neposredno ugroženi bezbednost i ustavni poredak zemlje, navodi se u optužnici.

Protest JSO je prekinut nakon što su Petrović i Mijatović podneli ostavke, dok Mihajlović to nije učinio.

Optuženi su u svojim odbranama negirali pobunu tvrdeći da su iskazali protest zbog obmane nadređenih.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.