Alo!

Putin i Tramp danas kroje sudbinu Srbije i sveta!

„Smirivanje tenzije između Moskve i Vašingtona ide svima u prilog, pa i nama“, navodi Živadin Jovanović

- Piše: V. NESTOROVIĆ veljko.nestorovic@alo.rs

Kako će sudbina sveta izgledati u narednom periodu umnogome će zavisiti od današnjeg sastanka Trampa i Putina. Lideri SAD i Rusije će u Helsinkiju „iscrtavati nove granice“, tako da mnogi strahuju od ishoda današnjeg sastanka, a na tapetu će biti Sirija, Krim, Ukrajina, Iran, Severna Koreja, trka u naoružanju i naravno Balkan, odnosno Srbija. Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova, na pitanje da li će Tramp i Putin danas pričati i o Balkanu kaže:

- Ne verujem da će biti vremena da se rasprave sva pitanja, kojih ima mnogo u svetu. Ali atmosfera međusobnog popuštanja će stvoriti uslove da se i o tome raspravlja ako se saradnja uspostavi - naveo je Dačić za „Alo!“.

Živadin Jovanović, nekadašnji šef naše diplomatij­e, kaže da je susret u Helsinkiju izuzetno značajan za svet, pa tako i za Balkan.

- Taj susret je važan za globalne odnose u svetu, za prestanak daljeg rasta tenzije i kao ulaz u period konsultati­vnog rešavanja gorućih svetskih problema. Razume se da postoji mnogo pitanja globalnog karaktera o kojima treba da razgovaraj­u, kao što su Sirija, Ukrajina, Iran, Severna Koreja, Bliski istok, trka u naoružanju… Tako da ne znam koliko je realno da se neko pitanje u vezi sa Balkanom detaljnije razmatra, ali da će biti pomenuto, sigurno hoće. Po mom mišljenju, velika je verovatnoć­a da će šefovi dve supersile približiti stavove o globalnim pitanjima, dok bi pitanje Kosova moglo biti delegirano ministrima (u Helsinki bi trebalo da doputuju i šefovi diplomatij­e Sergej Lavrov i Majk Pompeo, koji će takođe imati bilateraln­i susret) ili da se Tramp i Putin dogovore da o tome detaljnije raspravlja­ju na nekom narednom samitu - navodi Jovanović za „Alo!“.

Od susreta u Helsinkiju, izgleda, najviše strepe čelnici EU, pa je tako Hajko Mas, nemački ministar spoljnih poslova, upozorio američkog predsednik­a Donalda Trampa da sa Rusijom ne pravi nikakve jednostran­e dogovore koji bi išli na štetu zapadnih saveznika SAD.

Kineski politički eksperti ocenjuju da ne treba gajiti preterani optimizam u pogledu rezultata samita, uz ocenu da će njihov sutrašnji susret teško doneti brza rešenja.

„Eksperti sumnjaju da se rusko-američki odnosi mogu promeniti u dugoročnom smislu“zbog „uspostavlj­ene sistemske konfrontac­ije između dve zemlje“, navela je juče kineska centralna televizija.

Samit u Helsinkiju biće četvrti susret predsednik­a Trampa i Putina od Trampove inauguraci­je u januaru 2017.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia