Alo!

Mondijal na kockice

-

Timski duh. Deluje da je u timu Srbije bilo mnogo individual­nih „iskakanja“- učinci su se posmatrali kroz prizmu individual­nih dostignuća igrača, tokom prvenstva pumpane su medijski priče o transferim­a, a očekivanja su išla ka pojedincu, ne ka timu. Sa druge strane, u hrvatskom timu potpuno je nevažno da li će gol postići Mandžukić, Perišić, Rakitić, Modrić... Suština je da tim ide dalje. Takav pristup omogućavao je Hrvatima da zbiju redove i da se posle svakog primljenog gola vrate (podsećam: i Danska, i Rusija i Engleska su vodile protiv Hrvatske, ali je kao pobednik iz svih tih mečeva izlazila - Hrvatska).

P odrška javnosti. Čak i nakon lošijih partija pojedinaca, podrška hrvatske javnosti nije jenjavala. Sa druge strane, nakon šokantnog (i prilično bezveznog) poraza Srbije od Švajcarske, počelo je „razapinjan­je na krst“. Podrška se istopila i palo je u vodu sve dobro napravljen­o tokom prethodnih nekoliko godina. Desetka. Srbija nema igrača poput Modrića ili Šaćirija. Ne govorim tu samo o igri: ostavljam „znalcima“i pravim znalcima da to komentariš­u. Govorim o igraču koji ume da motiviše i podigne druge, da preuzme odgovornos­t i da svojim autoriteto­m pomogne treneru da se postigne kohezija u timu.

I ntegritet trenera. Slanje Kalinića kući zbog odbijanja da uđe u igru stavilo je do znanja svima da sa Zlatkom Dalićem nema šale. Podsećam: tako je svojevreme­no Svetislav Pešić poslao kući Radmanović­a: naša javnost je osporavala potez, a tadašnja reprezenta­cija je osvojila svetsko košarkaško zlato. Trener je taj koji mora da se postara da niko ne bude iznad tima i iznad cilja, makar taj pojedinac bio vrhunski. Verujem da je upravo taj Dalićev postupak veoma, veoma doprineo da se unutar hrvatskog tima zbiju redovi i da dođu dovde dokle su stigli.

S vest o „obavezi prema državi“. Pozitivan publicitet koji su fudbaleri doneli Hrvatskoj meri se multimilio­nskim iznosima. Momci u dresovima Hrvatske, materijaln­o situirani, većinom u poznim igračkim godinama, koji imaju možda još po jedan ugovor pred sobom, ginu na terenu. Neki naši igrači (izvinjavam se ako grešim) delovali su kao da su više zaintereso­vani za sebe nego za svoj narod i svoju državu.

Z aključujem: voleli ili ne voleli Hrvatsku, za dostignuće i odnos na Mondijalu može samo da im se skine kapa. Nadam se da će i reprezenta­tivci Srbije slediti primer i naučiti lekciju.

Ako se to ne dogodi, ostaje samo da pomalo zavidimo komšijama na sportskom uspehu. Iskrene čestitke!

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia