Alo!

DRŽAVA PRIBAVLJA DOKUMENTA ZA PORODILJE!

- Redakcija@alo.rs

U Naftnoj industriji Srbije (NIS) više od 5.000 ljudi zaposleno je preko neke od agencija za iznajmljiv­anje radnika. Praksa je pokazala da u Srbiji radnici angažovani na takav način nemaju pravo na bolovanje, godišnji odmor, naknadu za prevoz i topli obrok, kao i da su ovi, narodski rečeno, radnici robovi plaćeni u proseku za 30 odsto manje za iste poslove nego zaposleni na određeno i neodređeno.

Većina radno angažovani­h u NIS-U bila je, nakon što su ruska braća preuzela većinski udeo u kompaniji, primorana da „svojevoljn­o“ode iz NIS-A, a potom ponovo zaposlenje u istoj firmi potraži preko neke od lizing agencija i za upola manju platu, dok dolazak

no-

da isplaćuje zarade porodiljam­a, a svu potrebnu dokumentac­iju nabavlja preko sistema „elektronsk­og zupa“na osnovu zahteva iz lokalne filijale fonda obaveznog socijalnog osiguranja - kaže za „Alo!“Violeta Jovanović, izvršna direktorka „Naleda“, i dodaje:

- Po novom zakonu bi porodilja trebalo da dobije rešenje o otvorenom porodiljsk­om bolovanju, a onda se sa tim rešenjem podnosi zahtev državi kako bi preuzela finansiran­je njene plate. S. B.

vih radnika gotovo po pravilu ide preko neke agencije za iznajmljiv­anje radne snage.

Angažovanj­em radnika preko agencija za lizing, koje je u našem susedstvu uglavnom prevaziđen­o, nije omogućilo NIS-U samo da se dočepa jeftinih radnika, već i da u slučaju otpuštanja ili „tepih otpuštanja“ne snosi nikakve posledice. To zapravo znači da ukoliko NIS zaposli, pa kasnije otpusti radnika, radnik može da ga tuži, međutim, kad agencija uslužno zaposli radnika za NIS, onda u slučaju otpuštanja radnika NIS nema nikakve obaveze prema njemu.

Ranka Savić, predsednic­a Asocijacij­e slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS), kaže za „Alo!“da NIS prednjači u angažovanj­u radnika na lizing, čime dobija neuporediv­o jeftiniju radnu snagu.

Radnici na lizing u Srbiji su za poslodavca najmanje za 15 odsto jeftiniji i u proseku za 30 odsto manje su plaćeni u odnosu na zaposlene na određeno i neodređeno vreme. U praksi, radnici na lizing ne dobijaju prevoz, topli obrok, nemaju pravo na godišnji odmor, nemaju pravo na bolovanje, niti mogu kreditno da

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia