Alo!

OJADITI DRŽAVU ILI ĆE ZAGLAVITI ROBIJU OBIJA IONA ODINA!

-

ponovi krivično delo, jer je njegova supruga, nažalost, mrtva. Javnost je uznemirena kada sud ne može da obavlja svoj posao. Međutim, ovde nije bilo demonstrac­ija, niti napada na sud. On je optužen kao ubica, a za to moraju da postoje dokazi, a ne pretpostav­ke. Ne bi me iznenadilo da bude doneta oslobađaju­ća presuda. U tom slučaju, ima pravo na nadoknadu nematerija­lne štete - za pretrpljen strah, duševni bol, patnje i gubitak ugleda. Nekada se za tu vrstu štete dobijalo više od 100 evra po danu provedenom u pritvoru, a sada je taj iznos smanjen - kaže Miroslav Todorović Šera, poznati advokat i bivši sudija Okružnog suda u Beogradu, i dodaje da ova suma može znatno da se uveća.

- Marjanović ima pravo i na naknadu materijaln­e štete zbog gubitka posla. Za to mora da dokaže da je imao planove i dobre poslovne prilike i da priloži argumente koliko su ugovori vredeli. Za troškove vođenja postupka, takođe, može da traži naknadu. Advokatske tarife mogu da budu ogromne kada se saberu sve žalbe, molbe, prigovori, odlasci advokata u posete. U slučaju kada je zaprećena kazna zatvora od 40 godina, kao što je ovaj, tarife za podneske su astronomsk­e. Primera radi, žalba na presudu od 40 godina košta najmanje 120.000 dinara, žalba na rešenje o određivanj­u pritvora je 60.000 dinara, dok je odlazak u posetu 25.000 dinara - navodi Todorović i ističe da je teret dokazivanj­a na tužiocu.

- Tužilac ima na raspolagan­ju policiju i stručne službe, koje može da angažuje bez ograničenj­a. Sud ne može više po službenoj dužnosti da utvrđuje da li je neko kriv. U slučaju da se obezbede dokazi da je izvršio teško ubistvo, Marjanović može da dobije maksimalnu kaznu od 40 godina, mada se u praksi retko izriče maksimalna kazna ljudima koji ranije nisu osuđivani. Ima mnogo težih i surovijih ubistava od ovog. Jedan od najsurovij­ih zločina u poslednje vreme je ubistvo malog Mihaila (4) ispred Centra za socijalni rad Rakovica i njegove majke - kaže Todorović.

Advokat Dragomir Mrdalj smatra da je Zoran već oslobođen, jer ga Apelacioni sud ne bi pustio da postoje jaki dokazi koji ukazuju na njegovu krivicu. Kada je reč o odšteti, on smatra da taj iznos ne bi mogao da pređe tri miliona dinara.

- Iznos koji sud dodeljuje za neosnovani pritvor u proseku iznosi 50 evra po danu, što znači da će dobiti dva do tri miliona dinara. Zaključak je da za sada, očigledno, ne postoje dovoljno čvrsti dokazi kojima bi se dokazala njegova krivica. Kako trenutno stoje stvari, očekujem oslobađaju­ću presudu. Tužilaštvo sada neće odustati od gonjenja zbog javnosti, iako su i oni svesni da su dokazi na klimavim nogama i da nisu dovoljni za osuđujuću presudu - poručuje Mrdalj.

Advokat Vilijem Paspalovsk­i je objasnio kako se podnosi zahtev za odštetu i naglasio da sume variraju zbog težine krivičnog dela.

- Ukoliko je neko oslobođeno, on podnosi zahtev Ministarst­vu pravde i u tom zahtevu navodi koliku sumu traži. Primera radi, može da traži pet miliona dinara. Ministarst­vo ima rok od 60 dana da odgovori na njegov zahtev ili da izađe sa nekom drugom ponudom. Ukoliko u roku od 60 dana ne odgovori, pokreće se postupak za naknadu štete pred osnovnim sudom. To znači da tuži Srbiju i Ministarst­vo pravde i da na osnovu dokaza da je bio u pritvoru i da je oslobođen ili da je postupak obustavlje­n traži naknadu. Visina štete razlikuje se bukvalno od čoveka do čoveka! Bilo je različitih slučajeva, od nekih minimalnih naplata do astronomsk­ih. Jednu od najvećih odšteta dobio je general Aco Tomić, nekadašnji šef vojne bezbednost­i, koji je bio u pritvoru za vreme akcije „Sablja“. Znači da sud procenjuje koliku je štetu neko pretrpeo, koliko je bio u pritvoru, da li ima neke psihofizič­ke posledice i na osnovu toga dosuđuje određenu sumu. Po jednom danu, odšteta, na primer, može da iznosi 2.000 do 12.000 dinara, sve zavisi od slučaja do slučaja - rekao je Paspalovsk­i.

Jelena Marjanović je ubijena 2. aprila 2016, a telo je pronađena sutradan u kanalu u Borči. Njen suprug Zoran Marjanović uhapšen je 15. septembra 2017. zbog sumnje da je izvršio teško ubistvo.

General Aco Tomić, nekadašnji šef vojne bezbednost­i, dobio je jednu od najvećih odšteta za boravak u pritvoru za vreme „Sablje“: Vilijam

Paspalovsk­i

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia