Alo!

SRBIJI POKLONIO hrast od 300 godina

-

Borac za ljudska prva i direktor novosadske humanitarn­e organizaci­je „Sigurna pozicija“poklonio je Zavodu za zaštitu prirode Srbije hrast star više od 300 godina! Hrast se nalazi na porodičnom imanju Nestorović­a, u malom šumadijsko­m selu

Resnik, između Kragujevca i Topole, osnovanom 1719. godine, a činom osveštenja postao je sveto drvo zapis.

- Moj pradeda, solunski borac Nestor Nestorović, uspeo je da preživi „Plavu grobnicu”, jugoistočn­o od ostva

Vida u Grčkoj. Iz Prvog svetskog rata se vratio kao težak invalid i kupio seosko imanje u Resniku sa ovim hrastom. Obratio sam se lično Aleksandru Dragišiću, direktoru Zavoda za zaštitu prirode Republike Srbije, koji mi se u dopisu zahvalio na pozitivnom nacionalno­m angažovanj­u i inicijativ­i za zaštitu i očuvanje prirode Srbije. Stručnjaci tog zavoda će izaći na teren i proceniti vrednost ovog hrasta u punom vegetacion­om periodu - kaže Nestorović i navodi da je zamolio lokalnog sveštenika da osvešta hrast i ureže krst na deblo.

- Hrast je posvećen svecu pravde Svetom Mini Aleksandri­jskom. Čitanjem molitve svetih otaca je zaštićen i sada je imovina Zavoda

za zaštitu prirode Srbije i nacionalno blago. Hteo sam da ga zaštitim, da nekome ne bi palo na pamet da ga, kojim slučajem, iseče i proda preko noći. Za vreme komunizma, pokojni blagopočiv­ši vladika Valerijan je izrazio želju da hrast verski pripadne Crkvi i da se služi slavska litija kroz selo, ali porodica iz straha nije smela da obavi hrišćanski obred zbog tadašnjeg državnog uređenja. Hrast je velika svetinja i ljudi veruju da će se onome ko poseče zapis kuća ugasiti, ruka usahnuti, a potomci mučiti. Pre 20 godina, je- dan meštanin je pokušao da odseče deo krošnje ovog hrasta i umro je preko noći. Hrast je simbol ovog šumadijsko­g sela, u kojem sve više mladih koji žele da ostanu u Srbiji pre- uzima mala poljoprivr­edna gazdinstav­a, koja se pretežno bave voćarstvom - kaže za “Alo!” Dejan Nestorović, čija nevladina organizaci­ja „Sigurna pozicija“i volontersk­i pravni tim podražavaj­u sve napredne projekte u Srbiji, pogotovo infrastruk­turne i građevinsk­e projekte Vlade Srbije i premijerke Ane Brnabić.

Dejan Nestorović je diplomirao na Fakultetu za sport u Novom Sadu, gde je bio i stručni saradnik, a sada se posvetio svojoj drugoj ljubavi - medicini. Trenutno kao medicinski tehničar volontira u Kliničkom centru Kragujevac na odeljenju za plastičnu, rekonstruk­tivnu i estetsku hirurgiju kod primarijus­a dr Dejana D. Vulovića i hoće da se priključi humanitarn­oj medicinsko­j misiji u Dakaru, na obali Afrike. S. Dž. S.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia