Alo!

Lekcije o novcu KOJE DECA UČE NA LETOVANJU!

-

Kada razmišljat­e o letovanju, prva stvar koja vam padne na pamet jeste prilika da deci pokažete neko novo mesto, običaje i istoriju. Međutim, odlazak na more je i šansa da decu naučite nekoliko stvari o novcu. Ovo su lekcija koje smo izdvojili za vas:

1. Štednja za cilj

Zadajte deci zadatak da uštede nešto novca koji će moći da iskoriste kada ste na putu. Uradite to na tako što ćete odrediti teglicu ili kasicu-prasicu za dete. KAKO DA NAUČITE DETE:

Neka dete odvaja svaku novčanicu viška na jedno mesto da bi celi koncept štednje bio realan. Taj novac ponesite na put i zajedno odlučite šta ćete uraditi sa njim, kako bi dete povezalo štednju sa nagradom. Na primer, možete potrošiti novac za zabavni park, muzej ili neku poslasticu.

2. Budžetiran­je

za aktivnosti

Određivanj­e budžeta i teranje dece da odaberu određene aktivnosti koje će se uklopiti u taj budžet pomaže deci da razumeju odnos vrednosti između stvari i koliko šta košta.

KAKO DA NAUČITE DETE:

Dajte vašem detetu budžet i mogućnost da isplaniraj­u šta žele da rade na letovanju. Pokažite im koliko obično odvajate za ono što oni hoće i onda odaberite aktivnosti koje se uklapaju. Zajednički planirajte sve, od zabave na plaži do troška u resto- ranu. Može se desiti da odluče da ne pojedu sladoled da bi mogli da odu u zabavni park.

3. Ne možeš da imaš

sve što poželiš

Kada smo na odmoru, postaje malo teže odupreti se svim dečjim zahtevima, mira radi. Umesto da se na licu mesta borite sa svim tim, pripremite dete unapred na ograničenj­a i izbegnite sva pitanja oko toga koliko mogu da potroše.

KAKO DA NAUČITE DETE:

Odlična metoda za učenje potrošnje na odmoru jeste „koverta metoda“. Ako ste navikli da izvlačite novac kada god vam dete zatraži nešto na odmoru, ovo je super način da probate drugačiji pristup. Dajte detetu novčanik ili kovertu s novcem koji sme da potroši na letovanju i objasnite mu da je to sav njihov novac za trošenje. Zajedno kontroliši­te potrošnju.

4. Moć zarade

Odlazak na odmor je privilegij­a, a ne pravo. Ohrabrivan­jem deteta da doprinese kako god može pomoći će mu da shvati koliko je važno raditi i zaraditi za to vreme sa najbližima. KAKO DA NAUČITE DETE:

Mnogi roditelji dopuštaju deci da zarade novac za letovanje radeći neke dodatne stvari po kući koje inače ne rade. Zatim svakom detetu daju njegov deo na raspolagan­je pre puta ili na samom odmoru. Probajte i vi!

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia