Alo!

PUTIN I TRAMP STAJU NA REP SOROŠU!

se „Američki i ruski predsednik rešili da dogovore o neutralisa­nju uticaja ostataka u Evropi“prethodne američke administra­cije

- Piše: V. NESTOROVIĆ Veljko.nestorovic@alo.rs

Kako se oni dogovore, tako će i biti, a ni Balkan nije izuzetak! Donald Tramp I Vladimir Putin su se sastali juče u Helsinkiju, lideri dve supersile su o svemu pričali iza zatvorenih vrata, a nakon sastanka su se obratili i novinarima, koji su stigli iz celog sveta. Odnosi dve supersile odavno nisu bili ovako zategnuti, zbog čega je upravo i došlo do sastanka, a između ostalog, Tramp i Putin će, kako stvari stoje, krenuti u temeljno čišćenje ostataka prethodne američke administra­cije, odnosno njenih ljudi, koji su i dalje veoma uticajni na Starom kontinentu, a koje finansira američki milijarder Džordž Soroš, koji je poznat po izazivanju „revolucija u zemljama gde mu vlade nisu naklonjene njegovim planovima”. Interesant­no, povodom sastanka američkog I ruskog predsednik­a

se među prvima oglasio Donald Tusk, predsednik Evropskog saveta, koji je pozvao lidere SAD, Rusije i Kine da sarađuju s Evropom u cilju izbegavanj­a trgovinski­h ratova i sprečavanj­a sukoba i haosa u svetu i pozvao ih „da ne unište svetski poredak, već da ga poboljšaju“.

Sam Putin je pre sastanka izjavio

da je došlo vreme razgovora: Nekoliko puta smo razgovaral­i telefonom o raznim međunarodn­im događajima. Naravno, sada je vreme da detaljno razgovaram­o o našim bilateraln­im odnosima i različitim problemima u svetu, kojih ima mnogo.

Tramp i Putin su se pred kamerama rukovali preko stola, a američki predsednik je prvo ruskom kolegi čestitao na organizaci­ji Svetskog prvenstva, a onda poručio da će razgovarat­i o svemu, „od trgovine, preko vojske, do Kine“. Mi se nismo najbolje slagali skoro dve godine. Slaganje sa Rusijom je dobra, a ne loša stvar - rekao je Tramp i dodao da dve države mogu da imaju izvanredne odnose.

Njih dvojica sastali su se u predsednič­koj palati u Helsinkiju, poznatoj kao „žuta palata Lina“. Interesant­no, Putin je kasnio na sastanak sa Trampom 55 minuta, koji ga je strpljivo sačekao. Istovremen­o, sastanak su održali i ministri spoljnih poslova Sergej Lavrov i Majk Pompeo, usledio je i susret ruske i američke delegacije. Analitičar Dragomir Anđelković smatra da je upravo prilikom sastanka delegacija bilo reči i o Balkanu.

Susret Trampa I Putina u Helsinkiju je poslužio za uspostavlj­anje mosta između dve države i ne verujem da su njih dvojica pričali o Balkanu, ali na nivou delegacija, to je realno. Bitno da se uspostavi taj nivo komunikaci­je, pa bi ubuduće i Tramp i Putin trebalo da pričaju o situaciju na Balkanu - navodi Anđelković.

Putin je kasnio na sastanak sa Trampom 55 minuta

 ??  ?? Haos pred početak obraćanja Putina i Trampa
novinarima
Džordž Soroš
Haos pred početak obraćanja Putina i Trampa novinarima Džordž Soroš

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia