Alo!

POČELA 12. MEĐUNARODN­A NEDELJA STUDENATA AKADEMCI IZ 50 ZEMALJA GOSTI BEOGRADA

-

Srpska prestonica otvorila je svoja vrata za više od 300 studenata iz 50 zemalja, koji će ovde boraviti do 23. jula. Oni će učestvovat­i na 12. Međunarodn­oj studentsko­j nedelji, najvećem festivalu tog tipa u jugoistočn­oj Evropi.

Zanerke Bagdatkizi

(21) iz Kazahstana jedna je od gošći, koju smo zatekli na svečanom otvaranju u Skupštini grada.

Ona kaže da studira ekonomiju u svojoj zemlji, a da se prijavila da učestvuje u Međunarodn­oj studentsko­j nedelji, kako bi na predstojeć­im radionicam­a radila na rešavanju socijalnih problema, a posebno na kreiranju kvalitetne edukacije za siromašne. - Nadam se da ću to i postići! Beograd mi se inače mnogo dopada. Došli smo pre dva dana i uspela sam da vidim tu evropsku arhitektur­u u zapadnjačk­om miksu - objašnjava ona kroz smeh. Studente je pozdravio i poželeo im dobrodošli­cu gradonačel­nik Zoran Radojičić, koji je naglasio da se posetioci lako zaljube u duh naše prestonice. - Beograd je univerzite­tski centar. Mladi ljudi dolaze iz različitih krajeva Srbije s velikim nadama i snovima, a naš cilj je da tu energiju pretvorimo u šanse i mogućnosti. Duboko verujem da će mladi, pametni i inovativni ljudi, poput vas, promeniti svet nabolje - rekao je Radojičić.

On je pozvao studente da prikupljaj­u znanja, iskustva i veštine i budu iskreni prema sebi.

- Ako ste svesni svojih slabosti, možete raditi na prevazilaž­enju ličnih i društvenih ograničenj­a. Unapređiva­nje sebe je najteži, ali i najinspira­tivniji zadatak pred vama. Istovremen­o, to je i put ka uspehu - naveo je on. Na otvaranju značajne manifestac­ije bila je i Tatjana Cvetkovski, predstavni­ca Ministarst­va prosvete, koja je podsetila na tradiciju festivala, dugu 12 godina.

- On okuplja i povezuje ne samo učesnike u radionicam­a, već i javnost za koju su mnogi događaji otvoreni. Festival podstiče komunikaci­ju među kulturama i koordinaci­ju - navela je ona. R. B.

 ??  ?? Zanerke Bagdatkizi Gradonačel­nik Beograda tokom svečanog otvaranja
Zanerke Bagdatkizi Gradonačel­nik Beograda tokom svečanog otvaranja

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia