Alo!

NOVINE U CARINSKOM ZAKONU

-

Na sednici Vlade Srbije usvojen je Predlog carinskog zakona koji predviđa brojna pojednosta­vljenja carinskih postupaka. Ministar finansija Siniša Mali kaže da je ovaj dokument većim delom usklađen sa carinskim zakonom Evropske unije.

Jedna od novina je, prema rečima ministra, da je rok u kojem roba može da bude u privremeno­m smeštaju povećan sa 20 na 90 dana, a propisan je i ukupan rok od 10 godina u kojem roba može ostati u postupku privremeno­g uvoza.

- Ovo su neke od najvažniji­h izmena u odnosu na trenutno važeći carinski zakon. Ono što je važno jeste to da novi carinski zakon ne sadrži odredbe koje bi, eventualno, dovele učesnike u carinskom postupku u lošiji položaj u odnosu na primenu sada važeće regulative - kazao je Mali i dodao da se tim zakonskim rešenjem predviđa da će se komunikaci­ja između carine i privatnog sektora obavljati elektronsk­im putem.

Kako je objasnio, deklaracij­e će se podnositi elektronsk­i, a za primenu tih zakonskih odredbi potrebno je razviti nove i nadogradit­i postojeće IT sisteme, što, kaže, zahteva izvesno vreme i navodi da je u Evropskoj uniji planirano da to bude najkasnije do kraja 2020. godine.

Predlogom zakona se, dodaje Mali, uvode nova carinska pojednosta­vljenja, kao što je centralizo­vano carinjenje i samoprocen­a, dok se kod postojećih pojednosta­vljenja u većoj meri predviđa korišćenje podataka iz poslovnih knjiga privrednih subjekata.

 ??  ?? Ministar finansija
Siniša Mali
Ministar finansija Siniša Mali

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia