Alo!

Ojadili državu i radnike ZA POLA MILIJARDE EVRA

- Piše: MAJA KERANOVIĆ maja.keranovic@alo.rs

Naftna industrija Srbije, ne poštujući obaveze iz socijalnog programa, oštetila je svoje zaposlene za 400 miliona evra, a procenjuje se da je budžet Srbije oštećen za 112 miliona evra.

To tvrde bivši radnici koji su i tužili tu kompaniju. Protiv NISA podneto je čak 5.000 tužbi, od kojih je većina zbog nepoštovan­je obaveza iz socijalnog programa, koji je potpisan u okviru ugovora o prodaji NIS-A „Gaspromnje­ftu“, 2008. godine.

Naime, tim socijalnim programom NIS se, između ostalog, obavezao da će zaposlenim­a uvećati primanja u visini od 15 odsto u odnosu na mesec koji je prethodio preuzimanj­u NIS-A, u periodu važenja socijalnog programa. Takođe, obavezao se i da će zaposlenim­a isplaćivat­i i zaradu iz dobiti, odnosno profita, u visini od najmanje deset odsto od iste. Međutim, od toga, kako ističu bivši zaposleni, nije bilo ništa, a tvrde i da su oštećeni kad je reč o otpremnina­ma.

- Kad se sve sabere, i to koliko je trebalo da isplate na osnovu povećanja plate od 15 odsto i onih deset odsto od profila, ali i koliko je trebalo da isplate za otpremnine, a nisu, dolazimo do cifre od 400 miliona evra duga prema radnicima i 112 miliona uplaćenih manje u budžet Srbije - ističu bivši radnici.

Ljuba Bandić radio je 30 godina u Rafineriji Novi Sad, a bez posla u NIS-U ostao je u maju 2013. I on je jedan od onih koji je tužio svog bivšeg poslodavca, jer mu zarada nije isplaćena u skladu sa socijalnim programom.

- Samo su jednom, u aprilu 2009. godine, uvećali zaradu za 15 odsto. Međutim, kad su shvatili o kolikoj sumi je reč, to uvećanje smo videli samo tad i nikad više. Tako da o trajnom povećanju plate, sem tog jednokratn­og uvećanja, nikada nije ni došlo - navodi Bandić.

Osim što do trajnog povećanja zarade za

15 odsto nije nikada ni došlo, Bandić navodi i da NIS nikada radnicima nije isplatio ni deset odsto od profita. To potvrđuje i elektroinž­enjer Milorad Cerović, koji je u NIS-U radio do 2015.

- Recimo, 2012. NIS je imao 400 miliona evra čiste dobiti. Znače, od tih 400 miliona, NIS je trebalo 40 miliona evra da podeli na 15.000 radnika. To, naravno, nije

uradio, pod izgovorom da Skupština akcionara nije donela odluku o isplati dobiti, koji nije ni trebalo da donosi, jer se socijalni program neposredno primenju- je pošto je deo međudržavn­og sporazuma.

To što nisu isplatili deset odsto od dobiti, to je

isto kao da ja vama kažem da ćete imati platu, recimo, 1.000 evra i 10 odsto od profita, a onda kada kompanija ostvari profit i vi se obratite s pitanjem gde je pored plate i deset odsto od profita, a ja vam kažem: „Nisam doneo takvu odluku“- pojašnjava Cerović za „Alo!“.

Cerović, koji je danas potpredsed­nik Udruženja bivših radnika i malih akcionara NIS-A, navodi da je NIS, samo na ime te dobiti, u njegovom slučaju, a s obzirom na koeficijen­te, trebalo da mu isplati 3,5 miliona dinara. On očekuje da će se to dogoditi i da će presuda Vrhovnog kasacionog suda biti u njegovu korist.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia