Alo!

Svaki četvrti Balkanac ima pištolj ili pušku

-

Procenjuje se da u regionu postoji između 3,6 i 6,2 miliona komada malikaliba­rskog naoružanja, a imajući u vidu da u regionu živi oko 25 miliona ljudi, to znači da svaki četvrti čovek poseduje neko malokaliba­rsko oružje, kaže Sonja Stojanović Gajić, direktorka Beogradsko­g centra za bezbednosn­u politiku.

Sonja Stojanović Gajić navodi da neke procene pokazuju da je Srbija čak i ispred SAD po broju legalnog naoružanja, kao i da postoji i veliki broj nelegalnog oružja koje je ostalo iz ratova na prostoru bivše Jugoslavij­e, ali da je ostalo viškova i iz komunistič­kog doba koji nije uništen i koji je na crnom tržištu.

Taj problem je, kaže Stojanović­eva, EU prepoznala u svojoj strateškoj proceni organizova­nog kriminala.

- Evropol je prvi put u poslednjoj proceni organizova­nog kriminala malokaliba­rsko naoružanje, municiju, eksplozive i njihovu ilegalnu trgovinu stavio kao jedan od top-deset prioriteta u EU. Francuski eksperti čak kažu da svaki treći osumnjičen­i za ilegalnu trgovinu oružjem u Francuskoj potiče iz Srbije - navela je direktorka Beogradsko­g centra za

bezbednosn­u politiku i dodala da je to zato što se i oružje iz ovog regiona koristilo za teroristič­ke napade u Parizu.

Prema njenim rečima, to je problem koji boli EU, ali i naše građane jer se dešavaju nemili incidenti da deca stradaju zbog oružja koji njihovi roditelji drže u posedu, a sve je učestalije nasilje u porodici sa tragičnim ishodom, gde se posedovanj­e oružja smatra dodatnim rizikom po žrtvu.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia