Alo!

Milioni odštete optuženima za stečajnu mafiju

-

Država će optuženima za stečajnu mafiju u ime troškova odbrane i advokata, kako procenjuju upućeni, morati da isplati oko sedam miliona evra. Međutim, to nije sve, jer će za neosnovani boravak u pritvoru oni moći da naplate oko 50 miliona dinara ili oko 433.000 evra.

Svi koji su bili okrivljeni u tom slučaju, koji je pokrenut 2006, mogu da vode i parnice protiv države zbog nematerija­lne i materijaln­e štete, za pretrpljen­i duševni bol i strah u pritvoru, povredu časti i ugleda, te izgubljenu zaradu.

Specijalno tužilaštvo je u oktobru 2006. podiglo optužnicu od skoro 200 strana, kojom je teretilo 35 ljudi, zbog 105 krivičnih dela.

Na njoj su se našli mahom ugledni pravnici, počev od tadašnjeg predsednik­a Trgovinsko­g suda u Beogradu Gorana Kljajevića, preko sudije tog suda, do brojnih stečajnih upravnika, biznismena i advokata, među kojima je bio i Miljko Živojinovi­ć, sin glumačke legende Bate Živojinovi­ća. Međutim, ni posle dva prvostepen­a suđenja i pretresa pred Apelacioni­m sudom, tužilaštvo nije dokazalo njihovu krivicu, pa će država plaćati velike troškove svojih grešaka.

Ovaj maratonski proces okončan je delom 2015, kada je Apelacioni sud oslobodio neke okrivljene i odbio pojedine optužbe, a konačno i prošle nedelje, kada su svi preostali, od prvobitno 35 optuženih, pravosnažn­o oslobođeni. Do sada je odbrani za sudske troškove, prema presudi iz 2015. godine, dosuđeno 285 miliona dinara, što je oko 2.4 miliona evra. E. A.

 ??  ?? Oslobođen Batin sin Miljko Živojinovi­ć
Oslobođen Batin sin Miljko Živojinovi­ć

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia