Alo!

Travuljina muči male kajakaše

- PIŠU: R. BRIZA - I. MIŠIĆ beograd@alo.rs

Kanal Vizelj u Borči nestvarna je oaza prirode usred tog najvećeg naselja na levoj obali Dunava, ali i mesto gde deca od sedme godine treniraju u BSK Borča. Istom onom u kojem su ponikle slavne sestre Moldovan.

I dok na Vizelju mogu da vas sačekaju sasvim retke sive i bele čaplje, divlja patka s pačićima, rode, ali i jato labudova, decu u Vizelju vreba - trava, a na obali plastične kese, boce i drugo đubre.

Snežana Sarić (39), majka tri devojčice koje treniraju u pomenutom klubu, kaže za „Alo!“da trava na površini pravi problem deci, a još veći ona ispod površine.

- Na obali su plastične boce, kese, razna ambalaža, a nekada je rastinje nepokošeno, pa deca, kada se prevrnu i ispadnu iz kajaka, teško plivaju do obale. Ne mogu ni da izađu zbog visoke trske. Pre desetak dana videli smo i mrtve ribe kako plutaju - opisuje majka i dodaje da deca nose sigurnosne pojaseve, ali

da se dešava da ih kad upadnu u vodu

„trava malo povuče dole i da se zamrse u nju“.

Prema njenim rečima, pojedina deca zbog svega toga treniraju na Adi Ciganliji, a potrebno je samo malo da se problem reši.

- Naša deca su prvaci Beograda, treća u državi i vole svoj klub. Na Vizelju kajake vozi 60 članova BSK Borča, različite starosti. Klub je siromašan i svi se trudimo koliko možemo da pomognemo u čišćenju. Ipak, nemamo mašine, niti podvodne kosilice za čišćenje. Kada bi GO Palilula mogla da se uključi, ili drugi nadležni, deca bi imala pravi raj pored kuće - navodi naša sagovornic­a.

„Alo!“je tokom jučerašnje­g dana kontaktira­o sa nadležnima u opštini Palilula, koji su obećali da će pomoći u akciji uklanjanja trave. Takva reakcija je za svaku pohvalu, a nama ostaje da narednih dana pratimo i izveštavam­o o razvoju situacije u Borči.

 ??  ??
 ??  ?? Snežana
Sarić
Snežana Sarić

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia