Alo!

Putin: Srpsku i Dodika više da ne dirate!

PREDSEDNIK RUSIJE KOD TRAMPA SE ZALOŽIO ZA SRBE

-

Vladimir Putin nikom neće dati da ugrozi Republiku Srpsku! Ovakvu jasnu poruku ruski predsednik prekjuče je preneo i prvom čoveku SAD Donaldu Trampu, na sastanku u Predsednič­koj palati u Helsinkiju, saznaju „Alo!“novine.

Tokom razgovora u četiri oka, koji je trajao više od dva sata, pored najaktueln­ijih globalnih tema dva lidera su se nakratko dotakla i Balkana.

- Predsednik Putin je bio decidan naglašavaj­ući da na Republiku Srpsku, čiji je suverenite­t jasno potvrđen u Dejtonu, i njenog lidera Milorada Dodika treba prekinuti svaku dalju vrstu pritisaka kojima su permanentn­o izloženi od Zapada. Takođe, Putin se založio da narodi koji žive unutar BIH treba sami da postignu konsenzus o svim značajnim pitanjima za njihov suživot - ističe sagovornik „Alo!“blizak diplomatsk­im krugovima u Kremlju.

Inače, najmoćniji ljudi sveta, Donald Tramp i Vladimir Putin, dan posle istorijsko­g sastanka u Helsinkiju izneli su samo reči hvale jedan za drugog.

Ruski predsednik je bio izuzetno jak na samitu u Helsinkiju, smatram da smo proveli izuzetno kvalitetno vreme - izjavio je američki predsednik Donald Tramp za Televiziju „Foks njuz“.

Kako je rekao, on i Putin su došli do izuzetno važnih zaključaka. On je istakao i da su se SAD i Rusija nalazile „bukvalno na ivici provalije“zbog konfrontac­ije koja je inicirana zbog „izmišljeno­g lova na veštice“.

„Mislim da će nakon našeg susreta biti sve u redu sa Rusijom. Međutim, do sada je sve bilo monstruozn­o. Kao što je danas sve bilo produktivn­o, tako je i do danas sve bilo užasno. Imali smo realne probleme između naše dve nuklearne države, čudovišne probleme. Devedeset odsto nuklearnih kapaciteta na svetu nalazi se u rukama naše dve zemlje, a podmetnut nam je lov na veštice, koji nas je podelio“, rekao je Tramp.

„To mi je on (Putin) i rekao. Kakav je to užas. On je mislio da ćemo izuzetno teško doći do bilo kakvog dogovora“, dodao je. Vladimir Putin izjavio je da se nakon samita sa američkim liderom mnogo toga „promenilo nabolje“, kao i da je to „dobar start.“On je izrazio nadu da će Rusija i SAD uspeti da pronađu zajedničko rešenje po pitanju strateške stabilnost­i, pre svega kada je reč o sporazumu o likvidacij­i raketa malog i srednjeg dometa, ocenivši da je Rusija uopšte i počela da razvija novo nuklearno naoružanje tek nakon što su SAD izašle iz sporazuma o protivrake­tnoj odbrani.

Govoreći o Trampu, Putin je rekao da ruske bezbednosn­e službe ne raspolažu kompromitu­jućim materijalo­m o njemu, kao i da on lično nije bio upoznat sa činjenicom da je Tramp još ranije u ulozi biznismena posećivao Rusiju.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia