Alo!

MONDIJAL ZA SVA VREMENA

- Dejan.boskov@alo.rs

Najbolje svetsko prventvo ikada! Ovo je rečenica koju brojni mediji koriste kada je reč o nedavno završenom Mondijalu u Rusiji. Ima mnogo razloga zbog kojih je takva tvrdnja apsolutno istinita.

Svetsko prvenstvo donelo je tačno doziranu količinu drame. Setite se samo remija Španije i Portugala (3:3), ili kako je Urugvaj pobedio Egipat u 89. minutu, ili na koji način je Iran savladao Maroko u 95. minutu utakmice. Sve u svemu, kada se podvuče crta - devet pobedonosn­ih golova, plus četiri gola za izjednačen­je, postignuto je u poslednjim minutima utakmice. Prosta matematika kaže da je to jedan gol manje u odnosu na zbir pogodaka postignuti­h u završnici utakmica na prethodnih pet mondijala (od 1998 do 2014).

Kada se sudare najbolje reprezenta­cije, naravno da svi očekuju da se dogodi nešto neočekivan­o. I toga smo bili svedoci u Rusiji. Ispalo je dovoljno velikana da turnir ne bude nezanimlji­v. Mondijala u Rusiji nam je doneo eliminacij­u u tom trenutku branioca titule Nemačke u grupnoj fazi, pa onda eliminacij­e Španije, Argentine i Brazila... Sve je to donelo dovoljnu dozu nepredvidi­vosti.

Od SP se očekuje i da „izrodi“neku novu zvezdu. Mnogi su mislili da će ovo biti turnir Kristijana Ronalda ili Lea Mesija. O, kako su se prevarili... Kada se podvuče crta, dvojica fudbalera koje mnogi smatraju najboljim na svetu nisu pokazali da su kadri da budu junaci SP. A onda, tu je Nejamr. Valjanje, kukanje, valjanje, pa još malo valjanja i na kraju ništa. Da, prva zvezda Brazilaca je igrač koji je šutnuo na gol protivnika 26 puta tokom Mondijala, napravio je 23 prilike saigračima, bio je drugi najviše puta faulirani igrač na šampionatu (posle Edena Azara), ali učinak mu je bio - nikakav. Zato je fudbalski svet imao mogućnost da uživo gleda potvrdu da je Kilijan Mbape budućnost. Francuski tinejdžer je postao prvi tinejdžer posle Pelea koji je postigao dva gola na jednom mondijalno­skom meču. U finalu je postao i drugi najmlađi fudbaler koji se upisao u listu strelaca.

Ovaj Mondijal je bio i pravi festival golova. Samo jedan meč završen je rezultatom

0:0 (utakmica između Francuske i Danske, koja nikome nije bila važna). Rekord po broju mečeva koji su završeni najnepopul­arnijim rezultatom nije pao, pošto je na SP 1954. na svakom meču postignut makar jedan gol.

Bio je ovo Mondijal koji će se dugo pamtiti.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia