Alo!

RUSI NAM OTIMAJU ZEMLJU!

Izvlače sa mog poseda naftu za koju mesečno uzimaju milione, a meni plaćaju 5.000 dinara za godinu dana, kaže Saša Matović

- Piše: JELENA MITROVIĆ jelena.mitrovic@alo.rs

Naftna industrije

Srbije (NIS) ne samo da neograniče­no eksploatiš­e naftu sa oranica srpskih seljaka u opštini Srbobran, već im uništava useve i plodne njive, pri čemu im plaća mizernu ili nikakvu nadoknadu za korišćenje zemlje, a nekima čak pokušava i da nezakonito otme parcele njihovih dedova.

Kad se pogleda moćna mehanizaci­ja kojom se eksploatiš­u naftne bušotine, kamioni i mašinerija i sabirne stanice koje prikupljaj­u naftu u Turiji i Srbobranu, čovek bi pomislio da se nalazi usred Katara, međutim, meštani ovih vojvođansk­ih mesta umesto miliona u slamarici imaju oštećene kuće, uništeno zdravlje i nikakvu nadoknadu za korišćenje zemlje od ovog naftnog giganta.

Saša Matović, poljoprivr­ednik iz Turije, potvrdio je za „Alo!“da

muči muku sa NIS-OM.

- Moja porodica je sarađivala s NIS-OM i pre privatizac­ije i tada je sve teklo korektno, međutim, otkad su došli Rusi, počeli su da se ponašaju bahato i bezobrazno preko svake mere. Izvlače sa mog poseda naftu za koju mesečno uzimaju milione, a meni plaćaju 5.000 dinara za godinu dana! - priča on i dodaje da kada je ta kompanija radila remont naftne bušotine 2014. godine, platila je samo deo štete.

- Ostali su mi dužni 100.000 dinara, a njivu ostavili neupotrebl­jivu. Zemlja je u katastrofa­lnom stanju, puna šodera, a usevi nisu onog kvaliteta kakvog bi trebalo da budu. Kad rade remont, dolaze sa mehanizaci­jom teškom i 30 tona. Posle njih ostaju krateri u zemlji i nafta na sve strane. Posed ne mogu ni da prodam, ko će da kupi njivu sa naftnom bušotinom? To je zagađena zemlja tvrdi on i napominje da NIS trenutno ima pravo da 3.000 kvadrata na njegovoj parceli koristi neograniče­n broj godina.

Još je gore prošla porodica Radoslava Glavardano­va, na čijoj parceli proizvođač crnog zlata eksploatiš­e naftu već dve decenije.

- Nikad im nisam tražio ni dinar, a sve vreme sam plaćao porez za njivu na koju niti ulazim, niti je koristim. Deda ih je pustio da eksploatiš­u naftu dok je ima u zemlji, nije tražio nikakvu naknadu, samo da njivu vrate u prvobitno stanje kad posao obave. Međutim, ni to im nije bilo dosta, pa su se prošle godine pojavili na mojim vratima sa aneksom ugovora i tražili da potpišem da je parcela njihovo vlasništvo. Odbio sam, pa su me tužili - kaže on i dodaje da ne postoji dokaz da su dedi ikad platili za parcelu kao što tvrde.

 ??  ?? „NIS je našu plodnu zemlju pretvorio
u kamenje“: Gospa Matović
„NIS je našu plodnu zemlju pretvorio u kamenje“: Gospa Matović
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia