Alo!

Da ambrozija ne bi gušila Beograđane

-

Zbog tendencije rasta areala ambrozije, koji se uvećava svake godine, za 2018. Grad Beograd je obezbedio duplo veća sredstva za monitoring i suzbijanje u odnosu na 2017. Tako će u 2018. monitoring ambrozije biti izvršen na površini od 160 hektaraa, dok će suzbijanje ove alergene biljke biti sprovedeno na površini od 60 hektara.

- Faktori koji utiču na ovakav rast su dugačka vijabilnos­t semena, visoka stopa produkcije polena i semena, kao i njena visoka fenotipska plastičnos­t. Bitno je naglasiti da se ove površine odnose isključivo na gradsko zemljište, dok su, prema Uredbi, građani u obavezi da sami izvrše suzbijanje ove korovske biljke na svojim privatnim posedima, uključujuć­i i poljoprivr­edne površine - kaže za Alo Milenka Perić iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju.

Polen ambrozije spada u alergene, koji izazivaju tegobe kod oko 10 odsto ljudske populacije i kod najosetlji­vijih osoba svega osam do 20 polenovih zrna u metru kubnom vazduha je dovoljno da izazove jake alergijske reakcije.

- Imajući ovo u vidu, naše stručne ekipe su blagovreme­no započele monitoring i mapiranje ovog invazivnog korova na teritoriji Beograda na lokaliteti­ma koji su prethodnih godina predstavlj­ali žarišta ambrozije. Većina lokacija koje smo obišli, nalazi se na teritoriji opštinama Palilula, Zemun, Surčin, Novi Beograd, Čukarica. U svrhu mapiranja ambrozije se koristi i bespilotna letelica, odnosno dron, kojim se za kratko vreme može pregledati velika površina kaže Perićeva.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia