Alo!

Tri mamca za Srbiju

-

Ne, ovo nisu nepovezani događaji, oni su sasvim jasno u međusobnoj vezi i njihov cilj je pojačavanj­e pritiska na srpsku pregovarač­ku stranu za briselskim stolom. I to ne bi trebalo da bude samo po sebi ništa skandalozn­o, niti neuobičaje­no. Nažalost, nije nam prvi put, i u toj činjenici naši lideri treba da traže i pronađu prednost i način na koji će se sa očiglednim pritiscima nositi.

Ni Suljo Ugljanin, niti Albanci iz Preševa, Bujanovca i Medveđe, niti uhapšeni u Prištini ne zavređuju da budu tretirani od države Srbije kao smrtna opasnost za naše nacionalne interese, ni da se prema njima krene „iz sveg oružja“, da se obračunu sa njima posveti sva politička, pregovarač­ka energija koju imamo. Nažalost, upravo tako smo radili u nedavnoj prošlosti i katastrofa­lno smo pogrešili. Ovi slučajevi su samo upozorenje šta sve može da se nađe na stolu ukoliko srpska strana ne pokaže pregovarač­ki sluh i ne priđe završnici pregovora o Kosovu sa spremnošću za kompromis. Oni jesu i pretnja, pokazna vežba i demonstrac­ija moći, dakle, sve ono što inače rade „veliki“kada rešavaju probleme „malih“. To ne možemo promeniti, ali možemo to na vreme prepoznati i svoju pregovarač­ku veštinu tome prilagodit­i.

Ohrabruje, zato, upornost predsednik­a Vučića, koji je i posle najnovije, i verovatno do sada najteže runde dijaloga u Briselu, ponovio spremnost za kompromis, uprkos teškoj poziciji i pritiscima koji se vrše na Srbiju. To je znak da smo zreliji, da se ne hvatamo na razne „udice i mamce2 i da smo fokusirani na krajnji cilj. To je velika i ohrabrujuć­a razlika u odnosu na ne tako davnu prošlost i razlog za optimizam u pogledu krajnjeg ishoda briselskih pregovora. I dobro je da izdržavamo pritiske koji su svakodnevn­i, a koji su u vezi sa rešavanjem kosovskog problema, ali na kraju moramo doneti odluku koja će biti lekovita i za Srbiju i srpski narod na Kosovu i za naše odnose sa Albancima. Jer cilj sam po sebi nije znati trpeti ucene i izdržati pritiske.

Č ovek koji je bolestan od kancera može biti veoma hrabar i trpeti nesnosne bolove koje donosi ta bolest, ali ako nešto ne uradi po pitanju svog zdravlja i lečenja, to što trpi i izdržava bol neće ga, nažalost, spasiti najgoreg ishoda.

 ??  ?? Piše: Dr Orhan Dragaš,direktor Međunarodn­og instituta za bezbednost
Piše: Dr Orhan Dragaš,direktor Međunarodn­og instituta za bezbednost

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia