Alo!

Bio sam broj, a ne radnik sa imenom i prezimenom

- Piše: MAJA KERANOVIĆ maja.keranovic@alo.rs

„Kao elektroinž­enjer sam prenosio buđave registrato­re sa prizemlja na drugi sprat, uzeli su mi računar, sedeo sam u kancelarij­i bez stola, telefona,

olovke i papira“, priča Zarubac

„To šta sam doživeo i preživeo tokom tri poslednje godine rada u NIS-U ne bih poželeo ni najgorem neprijatel­ju. Bio sam ponižen, diskrimini­san i degradiran, u svakom smislu. Nažalost, nisam bio jedini“, kaže na početku razgovora za „Alo!“bivši radnik te kompanije Aleksandar Zarubac (65) iz Novog Sada, koji je u NIS-U radio 30 godina kao elektroinž­enjer.

Bez posla je ostao pre pet godina, kada je, kako ističe, nezakonito proglašen tehnološki­m viškom. Zbog toga je i tužio NIS. Iako je sud presudio u njegovu korist, od povratka na posao nema ništa. Međutim, tužbama tu nije kraj. Bivšeg poslodavca je tužio i zbog, kako navodi, nezakoniti­h aneksa ugovora. A i tu je sud bio na njegovoj strani. Zarubac je podneo i tužbu zbog mobinga.

Agonija je za njega, kako navodi, počela u junu 2010, kada su mu nadređeni saopštili „da nije mapiran“, odnosno da ga nema u sistematiz­aciji.

- U tom trenutku, kada mi je to saopšteno, uveliko sam radio na projektu za toplanu Zrenjanin. Inače, iza sebe imam 500 urađenih projekata. Međutim, mene su sklonili, diskrimini­sali, a moj posao su dali mlađem kolegi, sa nekoliko godina radnog iskustva. Dolazio sam na posao, ali sam gledao u zidove jer nisu ništa hteli da mi daju da radim, a uzeli su mi i računar - navodi Zarubac.

Krajem aprila 2011. raspoređen je u službu za administra­tivno-tehničke poslove, takozvanu ATP službu.

- Kao elektroinž­enjer, u toj službi sam, između ostalog, okretao brojeve telefona kako bih proverio koji pripadaju kojoj kancelarij­i. Posle sam, kada su nas poslali u staru zgradu „Naftagas prometa“, prenosio stare, buđave, prašnjave registrato­re sa prizemlja na drugi sprat. Kao da sam nekvalifik­ovani radnik. Međutim, posla više nije bio nego što ga je bilo, pa smo uglavnom sedeli u kancelarij­i bez telefona, računara, olovaka, papira, stolova. Mi nismo bili ni radnici sa imenom i prezimenom, već brojevi. To znači da se kad dođem na posao portiru javim pod svojim brojem i isto tako odjavim kad idem s posla - ističe on.

U maju 2013. godine proglašen je tehnološki­m viškom. A po sudskoj presudi od ove godine,

kako ističe, NIS je u obavezi da ga vrati na posao, i to na radne zadatke diplomiran­og elektroinž­enjera, a shodno njegovom radnom iskustvu i znanjima. Međutim, već dva i po meseca ništa se ne dešava tim povodom.

- Moji advokati su kontaktira­li sa pravnicima u NIS-U, ali po pitanju mog povratka zasad nema ništa. O presudi da je NIS dužan da me vrati na posao, a koja je izvršna, obavestio sam i PIO fond, jer sam, s obzirom na to da imam 65 godina, podneo zahtev za starosnu penziju, pa sam tražio da se sa tim zahtevom sačeka dok se ne reši moj status za poslednjih pet godina po pravosnažn­im i izvršnim presudama - navodi Zarubac i dodaje da ne odustaje od borbe pravnim putem.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia