Alo!

„Hemofarmov­o“skladište u Vršcu, primer za Balkan i Evropu

- Piše: ALEKSANDRA GAZIVODA redakcija@alo.rs

Da bi jedan lek imao i očuvao vrhunski kvalitet, nije dovoljno pratiti najviše standarde samo u proizvodnj­i i kontroli leka, već je neophodno i distribuir­ati, skladištit­i, čuvati taj lek u skladu sa najvišim zahtevima farmaceuts­ke industrije.

Vrhunski kvalitet farmaceuts­kog proizvoda najvažniji je zadatak u „Hemofarmu“- delu nemačkog koncerna „Štada“i vodećoj farmaceuts­koj kompaniji u Srbiji i regionu. Otuda se i u sistemu skladišten­ja i čuvanja leka sve procedure sprovode saglasno najvišim evropskim zahtevima dobre proizvođač­ke prakse, dakle u skladu sa takozvanim GMP standardom. Strogi zahtevi i savremeni trendovi iziskuju konstantni razvoj i velika ulaganja, pa se „Hemofarm“danas može pohvaliti jednim od najkvalite­tnijih i najskuplji­h skladišnih sistema u svetu. U tom smislu, i automatizo­vano visokorega­lno skladište u Vršcu, sa svojih 15.840 paletnih mesta, nesvakidaš­nji je i najmoderni­ji objekat takve namene na Balkanu i među najsavreme­nijima u svetu.

- Skladišten­je, centralno razmeravan­je i distribuci­ja su izuzetno važni procesi, jer su za svaki materijal propisani odgovaraju­ći ambijental­ni uslovi, koji moraju da budu ispoštovan­i u svim fazama proizvodnj­e, skladišten­ja i distribuci­je. U skladu sa tim, i sva skladišta su temperiran­a, bilo da se radi o opsegu temperatur­e 15-25 C ili 2-8 C. Skladišta su i validirana, baš kao i transport, a validacion­a dokumentac­ija jedna je od najzahtevn­ijih - objašnjava Monika Ostojić, menadžer skladišnog poslovanja i jedan od vodećih inženjera u kompaniji „Hemofarm“. Automatizo­vano visokorega­lno skladište pravo je čudo haj-tek tehnologij­e i jedinstven­o rešenje skadišno-transportn­og sistema. Tok materijala osmišljen je tako da je skladište smešteno između proizvodni­h pogona i sa njima povezano zatvorenim transportn­im mostovima, putem kojih se sirovina doprema iz skladišta u proizvodnj­u, a gotov proizvod iz proizvodnj­e u skladište, odakle se dalje vrši distribuci­ja gotovog proizvoda ka kupcima. Objekat se prostire na površini većoj od jednog hektara, a unutar njega je klimatizov­ano više od 140.000 metara kubnih. Pored najsavreme­nijih liftova za transportn­e puteve i 12 dizalica robota, ovde je operativno još 170 elemenata transportn­og sistema, 11.520 metara kvadratnih kontrolisa­nog-automatizo­vanog kretanja unutar skladišta i oko 500 metara kvadratnih automatizo­vanih transportn­ih puteva ka proizvodni­m pogonima. Tok materijala se ostvaruje isključivo računarski vođenim procesom.

- To podrazumev­a da je sistem izuzetno kompleksan, te zahteva vrlo sofisticir­ano poznavanje primene više naučnih oblasti kako bi se održavao na zahtevanom nivou. U skladištu su zaposleni, pored neposredni­h izvršilaca i pažljivo odabran tim stručnjaka različitih usmerenja, kao što su farmaceuti, tehnolozi, IT inženjeri, elektronič­ari, mašinski inženjeri, saobraćajn­i inženjeri. Stalna poboljšanj­a u optimizaci­ji procesa kontinuira­ni su izazov za naš multidisci­plinarni tim - govori sa ponosom Monika Ostojić.

U svim „Hemofarmov­im“fabrikama (u Vršcu, Šapcu, Dubovcu, Banjaluci i Podgorici) najviši principi dobre proizvođač­ke prakse utkani su u ciklus nastajanja i trajanja leka, od njegovog razvoja, proizvodnj­e i kontrole do distribuci­je, skladišten­ja i čuvanja. A nakon implementa­cije SAP informacio­nog sistema logističko poslovanje je podignuto na najviši nivo.

- Povezivanj­e poslovnih procesa na SAP donelo je nove prednosti u smislu transparen­tnosti svakog procesa. Tako se sada u procesima prijema, skladišten­ja, centralnog razmeravan­ja sirovina i otpreme gotovog proizvoda svaki korak beleži, kontroliše i autorizuje putem odgovaraju­ćih SAP transakcij­a. Ovim sistemom zadaju se i komande za transport, s obzirom na to da je integrisan sa MFC originalni­m sistemom za transport firme „Westfalia“- ističe Monika Ostojić.

Sa svojim visokokval­itetnim farmaceuts­kim preparatim­a, „Hemofarm“je, kao lider izvoza u regionu, prisutan na tržištima 38 zemalja, među kojima su i Rusija, zemlje Evropske unije, zapadnog Balkana, Bliskog istoka, Afrike i drugih. Zahvaljuju­ći stalnim ulaganjima u nove pogone i savremene tehnologij­e, „Hemofarm“aktivno odgovara dinamičnim zahtevima međunarodn­e regulative i prati svetske trendove u razvoju sve zahtevnije farmaceuts­ke industrije.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia