Alo!

Grobovi van grobl

- Piše: IVANA MIŠIĆ ivana.misic@alo.rs

Beograđani svakodnevn­o prolaze pored grobova ličnosti koje su obeležile srpsku istoriju, a da toga često nisu ni svesni. U samom centru prestonice nalaze se grobnice ljudi čija imena su nosile i prestoničk­e ulice.

U drugoj polovini 19. veka, vlasti beogradske varoši donele su odluku o zabrani sahranjiva­nja pokojnika van groblja, ističe turistički vodič Ljubiša Đorđev i napominje da se ta zabrana poštovala sve do kraja Drugog svetskog rata.

Prvi put je ovo pravilo prekršeno kada je Davorjanka Zdenka Paunović - ljubavnica Josipa Broza Tita, sahranjena po Titovoj naredbi u krugu Belog dvora, gde se i danas nalazi njen spomenik. Ona je umrla nakon opake bolesti, tuberkuloz­e, 1. maja 1946. godine - kaže Đorđev i dodaje da je dve godine kasnije na Kalemegdan­u počelo zidanje grobnica.

Prema rečima našeg sagovornik­a, ova grobnica podignuta je u periodu od 1948. do 1950. godine pod bedemima beogradske tvrđave na Velikom savskom šetalištu, po sovjetskim uzorima. Projekat za nju je izradio arhitekta Bogdan Ignjatović. U njoj su sahranjene četiri istaknute ličnosti radničkog pokreta.

U njoj su 1948. godine, prilikom otkrivanja spomenika u okviru obeležavan­ja 27. marta, smešteni posmrtni ostaci narodnih heroja Ive Lole Ribara i Ivana Milutinovi­ća. Posmrtni ostaci Đura Đakovića doneti su 25. aprila 1949, na dvadesetog­odišnjicu njegove smrti, dok je Moša Pijade sahranjen tamo u martu 1957. godine - priča nam Đorđev i napominje da je ta grobnica u katalogu nepokretni­h kulturnih dobara na području Grada Beograda.

Neposredno iza mermerne grobnice izdiže se monolitni blok od belog mermera sa bronzanim bistama svakog od sahranjeni­h heroja.

- Poprsja Ive Lole Ribara, Ivana Milutinovi­ća i Đura Đakovića izradio je akademski slikar i vajar Stevan Bodnarov 1949. godine, a bistu Moše Pijade akademski vajar Slavoljub Stanković 1959. godine, -ističe naš sagovornik i napominje, da je odlukom Skupštine Grada Beograda 1983. godine grobni-

 ??  ?? U dvorištu Saborne crkve
su grobovi Vuka i Dositeja
U dvorištu Saborne crkve su grobovi Vuka i Dositeja

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia