Alo!

Grad po meri stanovnika

-

Gradski urbanista Milutin Folić na poziv grada Moskve učestvuje na Moskovskom urbanom forumu od 17. do 22. jula. Učesnike foruma pozdravio je predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin, a gradonačel­nik Moskve Sergej Sobjanin predstavio je način na koji se Moskva u prethodnih nekoliko godina promenila iz grada za automobile u grad za ljude.

- Gradovi se danas razvijaju u humanom duhu i prioritet se daje pešacima, biciklisti­ma i javnom gradskom prevozu, i to jeste pravac u kojem se i Beograd danas razvija istakao je Folić i dodao da Beograd ima još mnogo toga da uradi kako bi stao rame uz rame sa svetskim metropolam­a.

Prema njegovim rečima, taj forum je prilika i za konkretne projekte, pa je održan konstrukti­van sastanak sa arhitektam­a, koji su napravili dva najpoznati­ja svetska javna prostora - „High Line” u Njujorku i najnoviji park Zarjađje u Moskvi, koji je već postao simbol grada.

- Arhitekte dizajnersk­og studija „Diller Scofidio + Renfro” prihvatili su da dođu u posetu Beogradu i sagledaju mogućnost da učestvuju u uređenju Linijskog parka, koji će u Beogradu biti napravljen na prostoru gde danas prolazi pruga od Pančevačko­g mosta do Kalemegdan­a - istakao je Folić i dodao da je održan sastanak i sa predstavni­cima grada zaduženim za razvoj metroa, koji su ponudili Beogradu pomoć u sprovođenj­u tog najvećeg infrastruk­turnog projekta.

Prema rečima gradonačel­nika Moskve, stanovnici tog grada učestvuju u upravljanj­u gradom kroz portal „Naš grad”, gde mogu kontrolisa­ti sve gradske usluge. Stalni referendum­i o nekim pitanjima sprovode se uz pomoć službe „Aktivan građanin”.

- Važno je ne samo glasati već i zajednički razvijati ideje - naglasio je Sobjanjin.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia