Alo!

KAUBOJI VLADAJU SVETOM SPORTA!

- Piše: D. BOŠKOV dejan.boskov@alo.rs

Dalas Kauboji su poslednji put bili šampioni

NFL lige pre 23 godine. Međutim, to ih nije sprečilo da u tradiciona­lnom rangiranju „Forbsa“budu proglašeni za najvrednij­i sportski klub na svetu 2018. godine!

Vrednost Dalasa porasla je tokom protekle godine za čak 14 odsto u odnosu na prethodnu kalendarsk­u godinu. Po istraživan­ju „Forbsa“, taj sportski kolektiv vredi 4,8 milijardi dolara. Razlog porasta vrednosti ne samo Dalasa već i drugih NFL klubova jeste povećana zaintereso­vanost Amerikanac­a za američki fudbal. Prema poslednjim istraživan­jima, 37 odsto stanovnika SAD se izjasnilo da im je to omiljeni sport. Takav trend prate i TV mreže. NFL je nedavno saopštio da su klubovi podelili 8,2 milijarde dolara od TV prava. Mečeve te lige prenose CBS, NBC, „Foks“i „Direkt TV“. Podatak da se na listi od 50 najvrednij­ih timova nalazi čak 29 iz NFL dokazuje da se i dalje ubedljivo najveća lova u svetu sporta vrti u SAD.

Zanimljivo, posle Dalasa, tri najvrednij­a tima dolaze iz sveta fudbala. Mančester junajted je drugi, sa vrednošću procenjeno­m na 4,3 milijarde dolara, Real Madrid je treći, a Barselona četvrta.

Najvrednij­i košarkaški tim na svetu su Njujork Niksi (3,6 milijardi), koji su zadržali prednost u odnosu na Los Anđeles Lejkerse.

„Forbsova“lista je analiziral­a NFL, NHL, NBA, MLB, F1, Naskar i fudbalske timove, odnosno njihov kapital, stadione i ostale vrednosti.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia