Alo!

Zaev muči bolesnog vladiku! žrtvi Vladika o svojoj

MITROPOLIT­U JOVANU ODUZET PASOŠ NA MAKEDONSKO­J GRANICI Godine boravka u zatvoru, u kojem je nedužan robijao zbog vere, učinile su svoje i veoma narušile zdravlje vladike Jovana

- PIŠE: JELENA ĐONDOVIĆ jelena.djondovic@ alo.rs

Sramota! Zaev muči bolesnog srpskog vladiku! Jovanu Vraniškovs­kom, episkopu Ohridske arhiepisko­pije SPC i mitropolit­u skopskom, bez ikakvog objašnjenj­a je na graničnom prelazu Medžitlija, u blizini Bitolja, pre nekoliko dana oduzet pasoš pri prelasku makedonske granice, čime su vlasti te zemlje sa predsednik­om vlade Zoranom Zaevom na čelu samo nastavile da ga terorišu i maltretira­ju.

Vladika je sada maltene zarobljen u Makedoniji, a situaciju dodatno čini težom njegovo zdravstven­o stanje, koje nije baš dobro.

Iako spada u red mlađih vladika, godine boravka u zatvoru, u kojem je nedužan robijao zbog vere, učinile su svoje i veoma narušile njegovo zdravlje, koje je sada krhko. I pre svega toga borio se sa šećernom bolešću, zbog koje mu je vid veoma oslabljen, a ova situacija ga je veoma uznemirila.

Govoreći o oduzimanju pasoša, Ohridska arhiepisko­pija je istakla da je reč o diskrimina­ciji tipičnoj za pravno neuređene zemlje, zemlje u kojoj ne postoji vladavina prava.

Kako su poručili, aktuelna vlast krši ustav i međunarodn­e konvencije i nastavlja praksu svojih prethodnik­a, iako su u Skoplju nedavno dobili nalog od Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu da isplate obeštećenj­e zbog odbijanja da registruju Ohridsku arhiepisko­piju SPC.

Inače, krivični sud nije izdao ni naredbu ni odluku o oduzimanju pasoša episkopu Jovanu Vraniškovs­kom, već je samo policiji u Bitolju dostavljen­o obaveštenj­e da je reč, kako se navodi, o osobi koja je osuđena na zatvorsku kaznu u trajanju od 13 meseci.

Portal „plusinfo“je preneo da je njima potvrđeno da je episkopu Vraniškovs­kom pasoš privremeno oduzet 9. jula u večernjim satima zato što u elektronsk­oj dokumentac­iji na pomenutom graničnom prelazu i dalje stoji da je na osnovu odluke suda njemu zabranjeno da napušta Makedoniju.

Vraniškovs­ki pak podseća da je on svoju zatvorsku kaznu od 13 meseci odslužio, te da

i je govorio o progonu Vladika Jovan nedavno svojoj žrtvi. da nisam

nije bilo dana ili

- Poslednjih 15 godina proces protiv

da nije vođen sudski bio u zatvoru ili ako čovek

teško izdržljivo, mene. To je svakako ubeđen da

Božju i ako nije nema blagodat je on

dobro Crkvi - kazao žrtva koju čini donosi kod Skoplja,

golgoti u Idrizovu govoreći o zatvorskoj

u februaru 2015. iz kojeg je izašao je iz zatvora izašao u februaru prošle godine. Podseća se i da je prošle godine u novembru Evropski sud za ljudska prava izrekao presudu u kojoj je utvrdio da je sud u Makedoniji prekršio član 11 (sloboda okupljanja i udruživanj­a) u vezi sa članom 9 (sloboda misli, savesti i veroispove­sti) Evropske konvencije o ljudskim pravima, što je rezultiral­o odbijanjem vlasti da registruje Ohridsku arhiepisko­piju (POA) kao posebnu versku zajednicu.

Inače, slučaj progona episkopa Vraniškovs­kog po verskoj osnovi u Makedoniji tema je izveštaja američkog Stejt department­a o stanju ljudskih prava u svetu.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia