Alo!

„Veterina“: Psi nisu poludeli!

-

U sredu se na Vojnomedic­insku akademiju (VMA) javilo 11 Beograđana koje su ujeli psi. Jeste to zanimljivo­st dežurstva tog dana, kažu za „Alo!“u toj zdravstven­oj ustanovi, jer se dnevno tamo javi jedna ujedena osoba, a nekada nijedna. Ali kako objašnjava­ju, u sredu, kada ih je stiglo 11, VMA je bila dežurna ustanova za čitav Beograd, te su verovatno svi ujedeni poslati kod njih, a ne u druge klinike ili Institut za infektivne i tropske bolesti.

Građani su pregledani po proceduri propisanoj za takve situacije, niko od njih nije bio ozbiljno povređen, situacija nije zahtevala bilo kakvu intervenci­ju ili zadržavanj­e na lečenju. Svi su pušteni kućama - kažu za „Alo!“na VMA.

VMA ne vodi statistiku ujeda pasa, ali prema zvaničnim podacima „Veterine Beograd“, od početka godine zabeleženo je ukupno 1.557 ujeda i očekuje se da će ih do kraja godine ukupno biti nešto manje nego prošle, kada ih je bilo oko 2.150. Svedeno na dnevni „prosečni bilans ujedanja“, rezultat za prošlu godinu bio je oko osam, odnosno oko šest.

-Ako pokušate jednoga da udarite, svi će krenuti na vas. Pokušajte da se sklonite u neki ulaz, radnju... Psi se obično izgalame i odu. Ove godine, sa druge strane, ljudi malo više truju pse - kaže taj veterinar.

Budimir Grubić, direktor „Veterine Rade Zec, prestoničk­i veterinar, za „Alo!“kaže da ukoliko osoba naiđe na čopor, najbolje da se polako skloni, to jest odšeta. - Obavezno treba da se izbegava kontakt očima jer to na pse deluje izazivajuć­e. Naravno, treba paziti i šta nam se dešava iza leđa - kaže Zec i dodaje da ne bi trebalo praviti nagle pokrete, vrištati, niti gađati pse kamenjem ili pretiti motkom.

- Ako pokušate jednoga da udarite, svi će krenuti na vas. Pokušajte da se sklonite u neki ulaz, radnju... Psi se obično izgalame i odu - kaže ovaj veterinar.

Beograd“, kaže za „Alo!“da psi nisu podivljali, poludeli ili se promenili.

- Gradski psi su sterilisan­i i čipovani i oni nisu lutalice. Oni ne prave probleme, već pušteni psi neodgovorn­ih vlasnika koji su uplašeni i ne znaju gde se nalaze - naveo je on i apelovao je na ljude da ne tuku i ne truju pse na ulicama. R. Briza

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia