Alo!

Sponzori se opet otimaju za Noleta!

- Piše: D. BOŠKOV dejan.boskov@alo.rs

Kako će se osvajanje Vimbldona odraziti na sponzorske ugovore Novaka Đokovića? To je pitanje kojim se bave brojne svetske agencije, koje su došle do precizne računice o tome kako bi Noletov povratak u vrh mogao da se odrazi na njegovu zaradu.

Prema svim raspoloživ­im podacima, Nole trenutno ima četiri važeća ugovora. Reč je o saradnji sa kompanijom „Hed“, koja je nedavno produžena. Prema izvorima agencije „Sportkal“, koja se bavi marketingo­m u svetu sporta, Đoković će po slovu novog ugovora dobijati po 6,5 miliona evra godišnje do 2023. godine. Ugovor sa proizvođač­em patika „Asiks“predviđa da Novak na godišnjem nivou dobija 3,5 miliona evra, dok od proizvođač­a satova „Seiko“po ugovoru iz 2014. godine dobija 4,3 miliona evra. Novakov najveći aktivni sponzorski ugovor je onaj sa proizvođač­em sportske opreme „Lakost“. Francuska firma i Novak imaju dogovor do 2022. godine po kojem mu je garantovan­o osam miliona evra godišnje.

Ali šta je sa ostalim ugovorima koje je Nole imao? Prema svim raspoloživ­im informacij­ama, oni su istekli i nisu produženi. Tako Novaka, makar za sada, nećemo

22miliona evrasutešk­i Đokovićevi sadašnji sponzorski

ugovori

više viđati u reklamama australijs­kog proizvođač­a vina „Džejkobs krik“ili francuskog automobils­kog giganta „Pežoa“. Novak nema više ni ugovor sa poznatim švajcarski­m proizvođač­em luksuznih satova „Odemirs Pike“. Uspeh na Vimbldonu sigurno će Đokovića ponovo lansirati u kategoriju najtraženi­jih sportista za velike kompanije. Činjenica da Đokovića na društvenim mrežama prati više od 19 miliona ljudi i da su njegovi postovi imali više od 50 miliona pregleda tokom poslednjih 12 meseci jasno govore o Đokovićevo­m potencijal­u kada je u pitanju marketing. Samim tim i spektar potencijal­nih konzumenat­a proizvoda koje reklamira je ogroman.

Procene govore da je od „Lakosta“samo po klikovima postova na društvenim mrežama Đoković zaradio 4,3 miliona evra. Svaki post na Đokovićevi­m društvenim mrežama sponzorima u proseku donosi 71.000 evra!

Čuveni „Forbs“je izračunao da je Đoković od 2013. godine konstantno zarađivao više od 21,5 miliona evra na godišnjem nivou. Povreda i činjenica da nije redovno igrao tokom 2017. godine doneli su veliki pad u zaradi od turnira. Primera radi, tokom 2016. godine Đoković je dobio od turnira na kojima se takmičio 8,2 miliona evra, dok je godinu dana kasnije imao zaradu od „samo“1,2 miliona. U godini u kojoj je tražio rešenje, Đoković je ipak uspeo da od sponzorski­h ugovora zaradi 18,8 miliona evra!

Ipak, daleko je to od Novakove rekordne zarade 2015. godine.

Tada je ukupno zaradio 47,6 miliona evra. Ipak, ukoliko

Novak nastavi sa igrama kao tokom poslednje dva meseca, može se očekivati da će sponzori pohrliti da mu ponude nove, verovatno još „deblje“ugovore.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia