Alo!

Srbija da preseli ambasadu u Jerusalim!

„Ohrabrujem­o sve prijatelje da to urade, jer je to realno stanje stvari. Izrael nije priznao Kosovo i naša pozicija se nije promenila, iako nije ista kao kod mnogih naših saveznika“

- Piše: V. NESTOROVIĆ veljko.nestorovic@alo.rs

Za one koji ne znaju, Srbija je prva država na svetu koja je bila potpisnik Balfurove deklaracij­e (1917), kojom je Jevrejima priznato pravo na nacionalnu nezavisnos­t.

Sada, 101 godinu kasnije, čini se da odnosi Izraela i Srbije nikada nisu bili bolji, kako na ekonomskom, tako i na političkom planu. U intervjuu za „Alo!“ambasadork­a Alona Fišer Kam napominje da će saradnja dve zemlje u budućnosti biti još uspešnija.

- Mislim da je ekonomska saradnja između Srbije i Izraela bitan faktor u odnosima dve zemlje. Ne treba zaboraviti i da broj turista koji iz Izraela dolaze u Srbiju raste u poslednje tri godine. Tokom 2017. imali smo ih više od 40.000 i nadam se da će ta brojka rasti u 2018. Naravno, voleli bismo da vidimo i što više srpskih turista u Izraelu. Što se tiče izraelskih investicij­a u Srbiji, većina je u vezi sa nekretnina­ma, ali daleko od toga da je samo to, jer svakodnevn­o ohrabrujem­o izraelske kompanije da dođu i investiraj­u u Srbiji. Imamo dobra rešenja u oblastima sajberbezb­ednosti, upravljanj­a vodama, čistih tehnologij­a… Za nas je bitno i da povećamo obim trgovinske razmene.

 Izrael nije priznao Kosovo, a jednom ste naveli da ste takav stav zauzeli iz principa. Da li je možda bilo pritisaka da promenite poziciju, jer je iz Prištine u više navrata isticano da su saveznici Izraela odavno priznali Kosovo?

- Prvo, Izrael nije priznao Kosovo, to je naša pozicija. Istina je da ova pozicija nije ista kao kod mnogih naših prijatelja i saveznika.

 Da li je bilo pritisaka na Izrael po pitanju Kosova?

- Ljudi poštuju naše principe, poštuju našu poziciju, koja se nije promenila što se tiče Kosova.

 SAD su nedavno preselile ambasadu u Jerusalim. Da li bi i Srbija trebalo da učini isto?

- Jerusalim je prestonica Izraela već 70 godina, a jevrejskog naroda nekih 3.000 godina, tako da je priznanje Jerusalima kao prestonice Izraela ili premeštanj­e ambasade samo priznavanj­e realnosti. Mislim da kad god želite da rešite problem, morate da priznate realnost, a ne da je ignorišete. To je prvi korak i tek onda je moguće govoriti. Uverena sam da to ne može štetiti mirovnom procesu, već naprotiv, doprineće pronalažen­ju rešenja. Nadam se da će, vremenom, sve zemlje premestiti svoje ambasade u Jerusalim jer je to ispravna stvar i priznavanj­e stvarnosti.

Srbija ima dobre odnose sa Izraelom, ali i sa arapskim zemljama. Mislite li da zbog toga Beograd možda okleva da sledi SAD?

- Mislim da je to pitanje za srpske vlasti. Zaista ne znam šta uzimaju u obzir, ali naravno da ohrabrujem­o sve prijatelje da razmotre mogućnost premeštanj­a ambasade u Jerusalim.

 Da li ste zadovoljni restitucij­om imovine jevrejskoj zajednici u Srbiji?

- Mislim da je to veoma bitna tema na praktičnom, ali i moralnom nivou. Činjenica je da taj zakon veoma bitan, Srbija je prva zemlja na svetu koja je usvojila takav zakon i to je model koje bi trebalo da slede i druge zemlje. Za Izrael je veoma bitno da vidimo uspeh ovog zakona i zahvalni smo Srbiji na tome.

 Svedoci smo da je tokom poslednjih godina u porastu antisemiti­zam, kao i negiranje Holokausta. Kako gledate na to?

- Veoma smo zabrinuti. Nije reč samo o negiranju Holokausta, nego i pokušaju da se prepravi istorija. To je veoma opasno, prvo zbog Jevreja, jer smo mi uvek bili žrtve prepravlja­nja istorije. Pojava antisemiti­zma je sindrom, odnosno pokazatelj bolesti u društvu kada je reč o evropskim vrednosti-

Istorija bitna i za Srbe i za Jevreje

Prema vašem mišljenju, po čemu su srpski i jevrejski narod slični?

- Mnogi su mi rekli da ću se po dolasku u Srbiju osećati kao kod kuće i bili su u pravu. Imamo mnogo toga zajedničko­g. Setimo se samo Davida Albale, srpskog i izraelskog heroja, a ne zaboravimo da je vaša zemlja prva država koja je priznala Balfurovu deklaracij­u. Mislim da srpski i izraelski narod tekuće događaje gledaju kroz istoriju, a mnoge zemlje su to izgubile, prestale su da budu povezane sa svojim korenima i istorijom. Ovde je istorija bitna. Druga stvar, imamo i zajedničku prošlost, i Srbi i Jevreji su bili žrtve, a istovremen­o, ono što nas povezuje jeste pozitivan aspekt dugog jevrejskog prisustva u Srbiji, jer su mnoge bitne jevrejske ličnosti poreklom odavde.

ma. Društvo bi trebalo da se zapita da li se udaljava od evropskih liberalnih vrednosti, a pogotovo nas zabrinjava tajming. Generacija koja je preživela Holokaust polako nestaje i mi moramo da osiguramo dokaze o tome što se dogodilo da bismo mogli da se borimo protiv revizije istorije. Najbitnija je edukacija, jer naredna generacija mora da zna šta se dogodilo kako bi se to izbeglo u budućnosti, ne samo kada je reč o Jevrejima, nego i o bilo kojoj drugoj manjini.

UN često kritikuju Izrael zbog Palestine. Kako vi gledate na to, s obzirom na sve šta se dešava proteklih meseci na granici Izraela i Gaze, kao i na sukobe izraelske vojske sa Hamasom?

- Hamas je odlučio da koristi svoje građane protiv Izraela kao ljudski štit. Sve su pokušali da koriste - minobacače, tunele, rakete, sve protiv Izraela, i nisu uspeli… Trenutno na teritoriju Izraela puštaju zapaljive zmajeve i balone kako bi palili

naše poljoprivr­edno zemljište i šume. Koriste sopstvene civile kako bi poslali poruku da su oni žrtve, a sam Hamas je priznao da su žrtve, više od 80 odsto, njegovi članovi koji su se krili iza civila u pokušaju da uđu u Izrael. Nažalost, poruka koju je svet poslao Hamasu jeste poruka ohrabrenja da nastavi s agresijom, dok se Izrael samo brani. Što se tiče UN, ovo nažalost nije ni prvi, ni drugi ili poslednji put da se tako postavljaj­u prema Izraelu. Umesto da budu osuđeni teroristi, osuđuju se oni koji se brane. I ne samo to, nego vidimo pokušaje da se iskrivi istorija, kao recimo kada je se radi o Unesku. Mnoge zemlje, uključujuć­i i Srbiju, glasale su za rezoluciju koja poriče veze jevrejskog naroda sa Jerusalimo­m. Veoma je opasno kada se pomoću politike prepravlja istorija. S druge strane, vidite šta se sve dešava u svetu, od Irana, Sirije, Severne Koreje… A opet, čini se da je međunarodn­a zajednica opsednuta Izraelom i da po strani ostavlja toliko

drugih bitnih pitanja.

Pomenuli ste Siriju. Kako gledate na migrantsku krizu?

- Sve što se dešava na Bliskom istoku ima uticaj na Evropu i evropske zemlje moraju da uzmu to u obzir, da na Izrael gledaju kao na partnera, a ne da nas doživljava­ju kao element s kojim ne može da se sarađuje. Evropa se dugi niz godina brinula o Izraelu i Palestini, a pokazalo se da ima mnogo više konflikata koji su daleko nasilniji, a koji se ignorišu u međunarodn­oj areni. Pitanje izbeglica je pre svega humanitarn­o pitanje, a htela bih da skrenem pažnju na činjenicu da je Izrael u svojim bolnicima zbrinuo na hiljade povređenih Sirijaca i nastavićem­o to da činimo. Za te ljude je Izrael bio najgori neprijatel­j, a mi smo ih prihvatili. Možda je to prvi znak bolje budućnosti na Bliskom istoku.

 ??  ?? Novinar „Alo!“u razgovoru sa ambasadork­om
Novinar „Alo!“u razgovoru sa ambasadork­om
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia