Alo!

MILAN MARINOVIĆ, PREDSEDNIK UDRUŽENJA SUDIJA PREKRŠAJNI­H SUDOVA I babe tužakaju POLITIČARE I MINISTRE!

Nezadovolj­ni građani zbog informacij­a od javnog značaja jure funkcioner­e

- Piše: DANICA ĆURUVIJA danica.curuvija@alo.rs

Milan Marinović, predsednik Udruženja sudija prekršajni­h sudova Srbije, kaže da broj prekršaja u Beogradu raste, a samim tim i broj sudija. Kako navodi, najčešći su saobraćajn­i prekršaji, prekršaji u oblasti javnog reda i mira, carinski i devizni.

- Toliki je broj prekršaja da sada svaki sudija mesečno dobije 150 predmeta, a prosečna norma je 60. Dva i po puta je veći mesečni priliv predmeta nego što normalno iznosi. Karakteris­tično je da smo ranije imali 107 sudija, pre dve godine 109, a po okončanju konkursa imaćemo 117 sudija - kaže predsednik Marinović.

U Prekršajno­m sudu se sudi političari­ma, ministrima, mnogim funkcioner­ima, ali i sudijama.

- Nema nedodirlji­vih. Na primer, ko od funkcioner­a ne prijavi na vreme svoju imovinu ili promenu funkcije završi kod nas.

Imamo gde se vode postupci protiv ministra iz svih vlada ili drugih funkcioner­a, koje protiv njih podnose građani po zakonu o dobijanju informacij­a. Uglavnom smatraju da nisu dobili informacij­u ili nisu zadovoljni sadržinom onog što su dobili, pa tako i neka baba iz Ritopeka može da prijavi nekog ministra. Oni imaju pravo da podnesu zahtev za pokretanje postupka. Istovremen­o mogu da se žale povereniku za informacij­e - otkriva sagovornik „Alo!”.

Tako se, naglašava Marinović, pola Vlade nađe kod njih jer ih juri neki nezadovolj­ni građanin, pa su okrivljeni po Zakonu o slobodnom pristupu informacij­ama od javnog značaja.

- Mi ih pozivamo redovno. Oni moraju doći u sud, a ako ne dođu,

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia