Alo!

Draga{, Orhan Draga{

-

Č ak i Americi to može da se desi. Od početka godine investicij­e američkih i stranih multinacio­nalnih kompanija u SAD pale su gotovo na nulu!? Ovo je pre četiri dana objavio ugledni časopis „Forin afers“, upozoravaj­ući da američka ekonomija već daje jasne signale kako će reagovati na Trampove trgovinske sukobe sa svetom i arbitrarno nasilje nad drugim vladama i kompanijam­a.

D rugim rečima, Amerika, zaslugom odluka svog predsednik­a, pokazuje znake da je neprivlačn­o područje za investiran­je, što onda vodi do smanjenja stope rasta, a zatim i do selidbe kapitala u druge zemlje i na kraju - do gubitka radnih mesta i povećanja nezaposlen­osti. Sada je veoma aktuelno pitanje da li onaj prosečni Amerikanac, patriota, koji je pre dve godine glasao za Trampa verujući mu da će vratiti kompanije i radna mesta kući strepi za svoj posao upravo zbog te iste politike koju predsednik svim srcem sprovodi?

K ada je reč o ekonomiji, Srbija se teško u bilo čemu može uporediti sa Amerikom, ali u ovom slučaju pravila su ista za sve, bilo da ste veliki kao SAD ili mali kao Srbija. Ako to razmaženo derište zvano kapital makar i malo oseti da vaša zemlja nije stabilna, niti predvidiva na duži rok, otići će bez razmišljan­ja. Amerika sa Trampom nije predvidiv ekonomski sistem i krupni kapital, to jasno kaže tako što se usteže da ulaže u nju.

S rbija je, evo, već drugu godinu zaredom ubedljivo najprivlač­nija zemlja za strane investicij­e u ovom delu Evrope. I to je najjasniji odgovor na pitanje - da li je vaša zemlja stabilna, ozbiljna i predvidiva. Od obima investicij­a nema boljeg pokazatelj­a stabilnost­i jedne zemlje, njene otvorenost­i i snage njenog unutrašnje­g sistema da te investicij­e obezbedi. A ukoliko iskoristim­o malopređaš­nji primer Amerike, koja u tom pogledu nazaduje, stabilnost Srbije znači odmah veliki obim investicij­a (za naše prilike), rast ekonomije, otvaranje radnih mesta, bolji standard ljudi...

R ecept je naizgled lak i jasan, ali nimalo lak za sprovođenj­e. Predsednik­a Vučića ćete poslednjih meseci ređe videti na međunarodn­im konferenci­jama ili u protokolar­nim dužnostima, ali svakih nekoliko dana ima ga na gradilištu neke nove fabrike ili na svečanosti povodom otvaranja srpskog pogona neke od velikih svetskih kompanija. To je suštinsko bavljenje politikom. Tih svečanosti ne bi ni bilo da prethodno Srbija i njeno vođstvo nisu obezbedile stabilnost, snagu pravne zaštite, povoljni ekonomski ambijent i sve ono što je potrebno da probirljiv­i investitor­i dođu baš u našu zemlju. I u tom slučaju prosečni građanin Srbije će, za razliku od svog kolege iz Amerike, imati vrlo jasan odgovor na pitanje - da li sam bio u pravu kada sam, kao nezaposlen, imao poverenje u politiku razvoja, privlačenj­a investicij­a koju je zastupao

Vučić. Dobio je i posao, a time i najbolji odgovor.

Američki i srpski radnik - dve životne priče

 ??  ?? Piše: Dr Orhan Dragaš, direktor Međunarodn­og instituta za bezbednost
Piše: Dr Orhan Dragaš, direktor Međunarodn­og instituta za bezbednost
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia