Alo!

Na dva točka po celom gradu!

- Piše: SAŠA KRANJČEVIĆ sasa.kranjcevic@alo.rs

Odavno je dokazano da je bicikl idealan za izbegavanj­e saobraćajn­ih gužvi, a posebno za očuvanje okoline i zdravlja ljudi. Gotovo polovina Beograđana ima dvotočkaša, ali ga vrlo mali broj koristi kao svakodnevn­o prevozno sredstvo, već najčešće za rekreaciju.

U letnjim danima, naši sugrađani mogu da uživaju u kilometrim­a posebno izgrađenih biciklisti­čkih staza širom prestonice ili u prirodi. Za one koji nemaju bicikl, „Alo!“istražuje gde se sve mogu iznajmiti i pod kojim uslovima.

Ljubitelji vožnje svake godine špartaju stazama Ade Ciganlije, a na više lokacija mogu iznajmiti bicikl po ceni: pola sata (100 dinara), sat (200), sat i po (300) i za dvočasovnu vožnju 400 dinara. Bicikle je moguće zakupiti i na čitav dan, a to košta 500 dinara.

Iznajmljiv­anje bicikala za decu na Adi Ciganliji košta 50 dinara (pola sata), 100 (sat), 150 (sat i po) i 200 dinara (dva satra vožnje). Za ceo dan, cena je 300 dinara.

Ukoliko želite da iznajmite bicikl sa rikšom, to će vas za pola sata koštati 150 dinara, 300 za sat, 450 za sat i po i 600 dinara za dva sata. Za ceo dan, cena je 800 dinara.

Osim na Adi, a posebno na Zemunskom, Savskom i Dunavskom keju, odnosno duž biciklisti­čkih staza, moguće je pronaći i rentabajk radnje za iznajmljiv­anje, ali i servisiran­je bicikala.

Iz godine u godinu, akcija „Parkiraj i bicikliraj“, u organizaci­ji JKP „Parking servis“, postaje sve popularnij­a. Svaki vozač koji ostavi svoje vozilo na parkirališ­tima „Ada Ciganlija“, „Milan Gale Muškatirov­ić“i kod Centra „Sava“, kao i u garaži „Obilićev venac“, samo uz ličnu kartu može besplatno preuzeti čak dva bicikla.

Dvotočkaši se dobijaju uz redovnu cenu parkiranja (u zavisnosti od lokacije) i ličnu kartu, a mogu se preuzeti svakog dana od 9 do 21.

Uz potpisivan­je posebne izjave, korisnici akcije „Parking servisa“moraju ispuniti sledeće uslove: da koriste uslugu parkiranja na lokaciji gde su bicikli dostupni, da su stariji od 18 godina i naravno da znaju da upravljaju biciklom.

Kako saznajemo, najveća potražnja za ovom uslugom vlada na lokacijama „Ada Ciganlija“i „Milan Gale Muškatirov­ić“na Dorćolu, a tokom prošle godine više od 20.000 građana vozilo je bicikle „Parking servisa“.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia