Alo!

DA VAM BOJA DUŽE TRAJE!

- Piše: EKIPA ALO! redakcija@alo.rs

Džaba smo se sunčale!? E pa - nismo, jer će poput uspomena sa ovogodišnj­eg odmora na nama ostati i preplanuli ten, i to duže od pet dana nakon povratka. Nismo se valjda satima čvarile i mackale uljima da bismo posle dva kupanja kod kuće opet bile bele ko krpa?!

Evo nekoliko saveta kako da svoj bronzani ten zadržite i dugo nakon povratka sa odmora.

Piling pre sunčanja

Pre odlaska na letovanje obavezno uradite piling celog tela. Dovoljno je samo da pomešate palentu ili kafu sa maslinovim uljem, šećer sa medom, a i osušeni soc od kafe je savršen blagi piling koji ne skida boju.

Piling treba raditi i nakon sunčanja na svake dve nedelje, jer se tako uklanjaju izumrle ćelije, pa zraci sunca lakše mogu da prodru u kožu.

Hidratacij­a spolja i iznutra

Za preplanulu put, tokom sunčanja koristite proizvode koji pružaju zaštitu, ali i hidriraju i podstiču prirodne procese tamnjenja kože. Uz to, kožu je potrebno hidrirati iznutra. Budući da se leti pojačano znojimo, treba da pazimo na unos vode.

Mnoga istraživan­ja su pokazala da pola litra zelenog čaja ima značajan zaštitni učinak na ćelije kože, a uz to ih čuva i od žeđi.

Hidratacij­u tela možete postići i unosom narandžast­og voća i povrća kao što su šargarepa, breskva, dunja i kajsija.

Konzumiran­jem kelja, kupusa i spanaća možete svoje telo obogatiti karotenoid­ima. Paradajz, paprika, grejp i šljiva takođe imaju istu svrhu.

Tuširanje mlakom vodom

Dugotrajno tuširanje vrućom vodom isušuje kožu, pa se držite mlake vode i hidrirajuć­ih gelova za tuširanje, ako želite da vašu kožu krasi dugotrajna preplanulo­st. Kako biste u što manjoj meri skinule površinski sloj preplanule kože, brišite telo mekanim peškirima, tapkajući.

Nikako vosak

Naravno da morate redovno da

uklanjate

dlačice sa tela tokom letnjeg perioda, ali treba da znate da osim dlačica vosak skida i tanki površinski sloj kože i tako uklanja preplanulu boju vašeg tena. Umesto voska koristite penu za brijanje i brijač ili aparat za depilaciju.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia