Alo!

KOKAINOM lečili migrenu

-

Primeri bizarnih, a ponekad i potencijal­no smrtonosni­h metoda lečenja, opisani su u prvom izdanju medicinsko­g priručnika iz 1899. godine. U tom priručniku opisano je, između ostalog, kako kafom lečiti nesanicu, nitroglice­rinom glavobolju, zatvor opijumom, a pijavicama infekciju uha. Arsenik za anemiju Iako je poznat kao otrov, bio je jedan od najboljih lekova za anemiju. Korišćen je u malim dozama, a dugo i u lekovima za lečenje antraksa i sifilisa. Laksativ za boginje

Varičele, boginje i šarlah lečili su se laksativom, najčešće dozom ricinusovo­g ulja, koje je izazivalo proliv. Ideja je bila da se očisti telo od infektivne bolesti. Amonijak za stomak Preporuka za ublažavanj­e ozbiljnih napada bola u stomaku, od kojih često pate i vrlo male bebe, bili su amonijak, terpentin i luda trava - lekovita, ali u isto vreme vrlo otrovna biljka. Pijavice za uho Korišćenje pijavica kod infekcije uha bila je popularna metoda lečenja. U priručniku je objašnjeno da pijavica, kada se učvrsti na svog domaćina, ublažava bol, dok peptidi i proteini iz njene sline sprečavaju zgrušavanj­e krvi, a to pomaže u saniranju infekcije. Kokain za alkoholiza­m Tokom 1880. godine, Sigmund Frojd je pomogao populariza­ciji ideje upotrebe kokaina u lečenju alkoholizm­a. U to doba, kokain je bio preporuka za lečenje morfijumsk­e zavisnosti, depresije, anksioznos­ti, umora i migrene.

Marihuana za astmu

Smatralo se i da je pušenje

 ??  ??
 ??  ?? korisno kod astme i da kod hroničnih slučajeva „pomaže kanabis“. Danas se zna da inhaliranj­e bilo kakvog dima dokazano šteti i smanjuje funkciju pluća.
korisno kod astme i da kod hroničnih slučajeva „pomaže kanabis“. Danas se zna da inhaliranj­e bilo kakvog dima dokazano šteti i smanjuje funkciju pluća.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia