Alo!

Zoran Marjanović nije oslobođen

-

 Zoran Marjanović je nakon deset meseci u pritvoru na slobodi, a sud nije tražio čak ni mere zaštite protiv bekstva. Kako to komentariš­ete?

- Ljudi moraju da razumeju da pritvor nije krivična sankcija. Njegovo ukidanje ne znači da je neko nevin. On se sada brani sa slobode do početka suđenja, ali nije oslobođen. Uveren sam da je Više tužilaštvo u Beogradu, u saradnji sa ljudima iz Odeljenja za ubistva, prikupilo dovoljno dokaza, na osnovu kojih je i podiglo optužnicu. Bilo bi dobro da se suđenje ne oteže godinama. Pravda je kada imate presudu u razumnom roku. Uveren sam da su dokazi jaki, ali ostaje na sudu da procenjuje.

 To ipak nije jedina diskutabil­na odluka suda. Sve više se govori da nam je pravosuđe jedna od bolnih tačaka. Šta vi mislite o tome?

- Moramo da se setimo da su u našem pravosuđu u prethodnom periodu sprovođene razne reforme koje nisu dale rezultate. Svi smo svedoci da postoje sudije sa lošim rezultatim­a, oni koji dozvole da slučajevi zastare, pa optuženi zbog toga budu oslobođeni, sudije koje u čudnim momentima idu na bolovanja ili napuštaju predmet pri kraju suđenja. Sa jedne strane, ne želim da se mešam u te odluke, a sa druge, kao i svaki građanin, pratim i nije mi uvek pravo. Ne mogu da govorim konkretnij­e o razlozima dok neko ne bude uhvaćen da je uzeo novac ili imao neki drugi motiv, ali, svakako, kao ministar policije i sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost, u nekim procesima vidim nelogičnos­ti i želim da ohrabrim nadležne organe da ispitaju i te slučajeve. Niko nije mimo zakona, pa ni sudije.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia