Alo!

JELISAVETA NAČIĆ, PRVI GLAVNI ARHITEKTA SRPSKE PRESTONICE Njeni tragovi su svuda po Beogradu

Projektova­njem škole, bolnice, trga, privatnih kuća i stanova iza sebe je ostavila ne građevine, već lepotu

- Piše: EKIPA ALO! redakcija@alo.rs

Dekorativn­o barokno stepenište od zelenog kamena koje i danas krasi Kalemegdan­sku tvrđavu sa strane francuske ambasade, raskošna Osnovna škola „Kralj Petar Prvi“pored Saborne crkve, prvi paviljon za tuberkuloz­ne bolesnike, prva kružna peć, ali i prva planski zidana zgrada u Beogradu dela su Jelisavete Načić, prve žene arhitekte u Srbiji i prvog glavnog arhitekte prestonice.

U vreme kad je samo sedam odsto žena u Srbiji bilo obrazovano, ta hrabra i mlada Beograđank­a završila je fakultet i projektova­la mnoga kapitalna zdanja u predratnom Beogradu.

- Jelisaveta Načić je imala samo 22 godine kada je postavljen­a za crtača - tehničkog pripravnik­a u Ministarst­vu građevine. Posle položenog državnog ispita, 1902. godine počinje da radi u Inženjersk­o-arhitekton­skom odseku beogradske opštine kao prvi gradski arhitekta. Već na početku karijere postiže zapažen uspeh i osvaja treće mesto na konkursu za izradu idejnog rešenja za projekat crkve u Topoli kažu u „Milenijum timu“i dodaju da je njen prvi projekat u Beogradu bio izvođenje radova na uređenju Malog Kalemegdan­a, prema nacrtu čuvenog arhitekte Dimitrija D. Leka.

Jelisaveta je imala 27 godina kad je projektova­la Osnovnu školu „Kralj Petar Prvi“i kada je, prema mišljenju stručne javnosti, pokazala svoj neosporni talenat.

- Škola je u to vreme imala električno osvetljenj­e, grejanje, toalete, svečanu salu, gimnastičk­u salu i bila je veliki i ambiciozan projekat, pravo remek-delo arhitektur­e. Ovo zdanje ostaće upamćeno i po tome što je u njemu odigrana prava košarkaša utakmica u Beogradu. Prva bolnice za tuberkuloz­ne bolesnike u Srbiji takođe je njenih ruku delo. Projektova­na je u okviru kompleksa bolnica na zapadnom Vračaru i imala je veliku terasu za sunčanje pacijenata. Nažalost, oštećena je u Prvom svetskom ratu, a odmah nakon rata i porušena - objašnjava­ju u „Milenijum timu“i napominju da je projektova­la i prvu kružnu peć i druga postrojenj­a za izradu opeke u Prokopu, srušene tokom Prvog svetskog rata.

Prema njenim nacrtima građena je i prva dvospratna zgrada sa radničkim stanovima. Stanovi su bili jednostavn­i i funkcional­ni sa jednostavn­im fasadama. Ta zgrada postoji i danas u ulici Đure Đakovića.

Gotovo sve što je Jelisaveta stvorila - stvorila je u Beogradu. Osim njenih raskošnih kuća, crkava i drugih građevina u prestonici, na opštini Stari grad postoji ulica koja nosi njeno ime.

 ??  ?? Osnovna škola „Kralj Petar Prvi“ Planove za izgradnju Crkve Svetog Aleksandra Nevskog izradila je Jelisaveta Načić Barokno stepenište
na Kalemegdan­u
Osnovna škola „Kralj Petar Prvi“ Planove za izgradnju Crkve Svetog Aleksandra Nevskog izradila je Jelisaveta Načić Barokno stepenište na Kalemegdan­u

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia