Alo!

VATERPOLIS­TI SU ISTINSKI SPORTSKI HEROJI OVE DRŽAVE Srbiji doneli 225 medalja!

- Piše: D. BOŠKOV dejan.boskov@alo.rs

Ne, ovo nije fraza! Vaterpolis­ti su bili i ostali ponos Srbije! A ako neko slučajno tako ne misli, samo neka pogleda statistiku.

Trinaest momaka koji su posle sinoćnjeg finala protiv Španije još jednom obradovali naciju, do sada su u reprezenta­tivnim karijerama u našu zemlju doneli 225 medalja! I to sa Olimpijski­h igara, svetskih i evropskih prvenstava, Svetske lige i Mediterans­kih igrara.

Naravno, najjače kolekcije imaju dvojica najisksnij­ih - Filip Filipović i Andrija Prlainović. Logično, kada se zna da je kapiten Filipović prvo reprezenta­tivno odličje osvojio pre 15 godina! Te 2003. godine Fića je bio član ekipa koja je osvojila zlato na Evropskom prvenstvu. I taj niz je na EP u Barseloni zaokružen njegovom 32. medaljom u nacionalno­m timu. Filipovića u stopu prati Andrija Prlainović. Od zlata u Svetskoj ligi 2005. do sinoć Andrija je stigao do brojke od 29 medalja!

Na spisku trofejnih igrača visoko mesto zauzima i Duško Pijetlović. Po mnogima najbolji sidraš modernog vaterpola u subotu je 28. put u karijeri na grudima imao medalju sa nekog od velikih reprezenta­tivnih takmičenja. Sve je počelo 2005. godine, kada je osvojio medalju u Svetskoj ligi. Njegov brat, golman Gojko, sinoć je ovsvojio 23. medalju u nacionalno­m timu.

Stefan Mitrović je u Barsi stigao do 23. odličja. Sličan učinak u reprezenta­ciji ima i Milan Aleksić. Njemu je odličje iz Španije 22 u reprezenta­tivnoj kapici.

Što se tiče mlađe garde, Miloš Ćuk, koji je prvi put sa seniorma stigao do odličja tokom Svetske lige 2009. godine, u svoju trofejnu sobu uneo je 16. medalju. Golmanu Branislavu Mitroviću sinoćna medalja bila je 15, a Dušanu Mandiću, koji je počeo da igrao za reprezenta­ciju relativno skoro, 2012. godine, bila je 12.

Blago zemlji koje ima ovakve sportiste!

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia