Alo!

CRNOGORSKA SLUŽBA GOSPODARI RATOM KLANOVA?!

-

Iza obračuna zaraćenih kriminalni­h klanova iz Kotora, koji se preselio na ulice gradova Crne Gore, ali i Beograda, a čija je poslednja epizoda po svemu sudeći i ubistvo advokata Miše Ognjanović­a, stoje delovi crnogorske bezbednosn­e službe, tvrde dobro obavešteni izvori „Alo!“.

Naši sagovornic­i ne insistiraj­u do kraja na tome da je reč o institucio­nalnom mešanju crnogorsko­g ANBA (Agencija za nacionalnu bezbednost) u rat takozvanog škaljarsko­g i kavačkog klana, ali podvlače da u svakoj službi mogu postojati odmetnuti delovi koji rade u svom interesu. U ovom slučaju reč je o ratu zbog tržišta narkotika.

Zanimljivo je da je crnogorska služba u poslednje vreme navedena kao učesnik nekih operacija koje nimalo ne idu na ruku Srbiji. Pre nedelju dana, „Alo!“je objavio da su crnogorski ANB i hrvatska služba sarađivali sa zapadnim službama u operaciji čiji je cilj bio da se Srbija

i

Zli jezici tvrde da je reč o sukobu predsednik­a

Đukanović i Duško Marković premijera Crne Gore: Milo

okrivi za ubistvo Olivera Ivanovića. Pre nekoliko meseci, kada su hrvatski huligani pokušali da naprave pokolj na stadionu Partizana, ponovo je pominjano da je umešan ANB, ali i ljudi bliski Luki Bojoviću. Sve to govori da crnogorske službe i te kako deluju na području Srbije.

Božidar Spasić, bivši operativac Državne bezbednost­i, kaže da je logično da se kada postoje obračuni kriminalni­h grupa u njih umeša i treći, mnogo jači faktor.

- Ubistvo advokata Miše Ognjanović­a prelazi okvire obračuna u podzemlju i pretvara se u nešto što sve nas treba da plaši, a to su ulični teror u kojem su i građani u opasnosti i destabiliz­acija bezbednosn­e situacije u zemlji. Nije lako proceniti da li iza svega stoje kriminalni klanovi ili paradržavn­e službe, ali je zanimljiva činjenica da je nedavno u Crnoj Gori umalo uvedeno vanredno stanje zbog sukoba škaljarsko­g i kavačkog klana. Čim se situacija u Crnoj Gori smirila, kao po diktatu su sukobi preseljeni na beogradske ulice - kaže Spasić, koji insistira da se ipak govori o paradržavn­im, a ne državnim službama.

O vezama crnogorski­h klanova sa pojedinim strukturam­a u ANB-U su tamošnji mediji pisali u više navrata, a krajem decembra je Jovica Vukotić, član škaljarsko­g klana, optužio neimenovan­e visokopozi­cionirane pripadnike uprave policije i Agencije za nacionalnu bezbednost za saradnju sa kriminalni­m strukturam­a kavačke grupe, koja, kako je kazao, na sve načine pokušava da zavlada Crnom Gorom i regionom. V. P.

 ??  ?? Uviđaj nakon ubistva Dragoslava
Miloradovi­ća
Uviđaj nakon ubistva Dragoslava Miloradovi­ća
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia