Alo!

PITANJE STATUSA KOSOVA NE ODVAJATI OD PITANJA RS!

-

Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske, izjavio je da rešavanje pitanja statusa Kosova ne treba odvajati od pitanja statusa Republike Srpske.

- Konačno rešenje formalno gledano pripada Srbiji. Ali kao Srbin, i mi koji ovde živimo, i kao pripadnici tog naroda, smatramo da imamo legitimno pravo na jedno važno, naše istorijsko, nacionalno i narodno pitanje. Naš stav je da to pitanje ne treba odvajati od pitanja statusa Republike Srpske - naveo je Dodik za „telegraf.rs“.

On je ocenio da različiti aršini ne mogu da važe samo za Srbe.

- Kako je moguće da dode neko na Kosovo i kaže: „Bez obzira na to što vi smatrate da ono teritorija­lno pripada Srbiji, to je druga država“, a nama ovde u Bosni da kaže: „Ima da ćutite“, zato što je to neki eksperimen­t stranaca rekao je on.

Prema njegovim rečima, srpsko nacionalno pitanje je kompleksno, ali smatra da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić uspeo da to pitanje postavi ponovo, jer je bilo potpuno izgubljeno.

Kaže i da su stranci sve ovo vreme ponižavali i potcenjiva­li srpski narod i srpski državu i da neka vrsta satisfakci­je mora da postoji, a da je za njega Republika Srpska od primarnog interesa.

- Republika Srpska u savezu sa Srbijom i sa delovima koje možemo da perspektiv­no kontroliše­mo, kao što je sever Kosova, uz jačanje snage autoriteta srpskog naroda u Crnoj Gori, koje bi trebalo da približi Srbiji Crnu Goru, to bi bio neki konačni okvir - smatra

Dodik.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia