Alo!

ALO! INTERVJU ALEKSANDAR ŠAPIĆ Đilas me nije zvao u „Savez za Srbiju“!

„Bio sam od starta jasan da ću ići sam ukoliko budem išao na nacionalni nivo. Neću biti, dakle, deo nekih saveza“

- Piše: JELENA ĐONDOVIĆ jelena.djondovic@alo.rs

Bićemo neki desni centar, umerena desnica, ne ekstremna

Nisam bi baš tako l u sportu egzistenci sam davn obezbedi

Pre desetak dana neočekivan­o je stigla vest da je Aleksandar Šapić, predsednik opštine Novi Beograd, izabran za predsednik­a političke partije Srpski patriotski savez. O programu stranke, najavio je, govoriće detaljno tek od jeseni, a u intervjuu za „Alo!“prvo je pričao o odluci da pređe sa lokalnog na nacionalni nivo bavljenja politikom.

Prošle godine u septembru ili oktobru sam počeo da razmišljam o tome, a prelomio sam nakon beogradski­h izbora. Prilično sam dugo u lokalnoj politici i ovo je nekako logičan tok. Bilo je ili da završavam ovaj mandat i da izađem iz svega ili da napravim iskorak.

Vi ste preuzeli već postojeću stranku?

Prosto smo iskoristil­i zakonsku mogućnost da ne ulazimo u proces osnivanja i registraci­je stranke, koji može da traje nekoliko meseci do godinu dana i koji je poprilično neizvestan. Preuzeli smo stanku koja prethodnih petšest godina uopšte nije bila aktivna, nikad nije učestovala na izborima.

Promenili smo

statut i ime i nastao je SPAS.

Da, program je usvojen na skupštini, kada sam ga predstavio, ali je moja namera da na jesen izađem i prezentuje­m ga javnosti, jer mi se čini da je to bolji momenat.

Zanimljiva je skraćenica naziva, koja glasi SPAS, da li sebe doživljava­te kao spasitelja Srbije?

- Pošto je naziv stranke Srpski patriotski savez, nismo mogli da stavimo skraćenicu SPS, jer takva stranka već postoji, onda smo ubacili to A i dobili SPAS. A da li sam spasitelj, to već ne znam.

Već imate jasan program?

Rekli ste samo da nećete biti ni proameričk­i ni proruski, nego prosrpski, to ne zvuči originalno... - I ne želim da budem originalan, već ono što jesam. Neko je konstatova­o da isto priča i predsednik Vučić. Pa šta? Mi se i u Skupštini grada ponašamo tako da podržavamo dobre stvari, bez obzira na to s koje strane dolaze, od vlasti ili opozicije, a loše, po našem mišljenju, ne. Tako ćemo i na nacionalno­m nivou imati stavove koje će se možda poklapati sa nekim stavovima

Vučića, Dačića, Đilasa...

- Kao što i sam naziv govori, bićemo neki desni centar, umerena desnica, ne ekstremna. Ali voleo bih da se za mog života desi, bavio se politikom ili ne, da mi, Srbi, konsenzuso­m dođemo do nacionalne strategije, koju će posle sprovoditi onaj ko je u datom momentu na vlasti. Srbiji je potrebna dugoročna nacionalna strategija, u suprotnom, uskoro nas neće biti.

Jeste li već razmišljal­i o koalicijam­a?

- Na nacionalno­m nivou ići ćemo apsolutno sami, a što se tiče lokala, mislim da su to dve potpuno odvojene stvari, spremni smo za predizborn­e koalicije sa svim onim strankama sa kojima u određenom mestu imamo isti pogled na lokalnu politiku.

Više ste desnica nego levica?

Da li vas je Dragan Đilas zvao u „Savez za Srbiju“?

- Đilasa dugo poznajem, privatne razgovore neću prepričava­ti, nije umesno, ali zvaničnih poziva nije bilo. Nisam davao prostor za to, ali možda me ne bi ni zvali, ne znam. Bio sam od starta jasan da ću ići sam ukoliko budem išao na nacionalni nivo. Neću biti, dakle,

deo nekih saveza.

Šta mislite generalno o tom savezu, tu su i desničari i levičari?

- Formalno, taj savez još ne postoji, a trudiću se da što manje komentariš­em bilo koju stanku na političkoj sceni. Po kojem osnovu su se oni sastali je pitanje za njih, ne za mene. Građanima bih pustio da sami ocene da li je to dobro ili

loše.

Neki opoziciona­ri kažu - uzimaćete glasove od Đilasa i opozicije, nisu se obradovali osnivanju stranke?

Na svom samostalno­m putu sam od 2013. godine, bez prestanka, a postoje i oni koji su u nekim momentima napuštali, bavili se drugim stvarima, nisu bili tu. Kako ja sad tom nekom uzimam glasove, nije mi baš najjasnije? Druga stvar, ne znam ko to ima hipoteku kada se radi o glasovima srpskog naroda. Po toj logici, onda glasove uzimam svima koji su nekada učestvoval­i na izborima. I SNS-U, SPS-U...

Svako malo pročitamo i čujemo da je uhapšen neki član šire Šapićeve porodice? O čemu se radi?

- Ne bih komentaris­ao maliciozne, tendencioz­ne, a često i netačne naslove koji se plasiraju u medijima u pokušaju da se meni nanese šteta. Nisam primetio da slični naslovi izlaze o članovima šire familije drugih političara, a svašta je o njima moglo da se piše.

Zbog toga, a i zbog silnih napada tokom kampanje, da li ste se ikada zapitali - šta radim u politici, bolje da se nisam upuštao u ovo?

- Pomislio sam to 100 puta u poslednjih 10 godina i kada bih vratio vreme u 2009, nikada ne bih ušao u politiku, to je sigurno. Lako je biti naknadno pametan, a i ja sam u lokalnoj politici već 10 godina, neke stvari sam ostavio iza sebe, postigao neke rezultate. Rekao sam sebi - sve što bude izlazilo politički u ime moje organizaci­je biće deo mene, pa ako ljudi to ne budu prepoznali, glasaće za druge, a ja ću nestati sa političke scene mirne savesti.

Šta ćete raditi?

- Hvala bogu, nisam bio baš tako loš u sportu kojim sam se bavio i egzistenci­ju sam davno obezbedio. Sa te strane sam malo opušteniji nego drugi. Imam ja čime da se bavim, moja deca gladna ostati neće, jer je njihov otac u 14. godini počeo da zarađuje.

A neka glumačka karijera?

- Ne, naravno! (smeh)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia