Alo!

Za dvokrevetn­u sobu 300 €

Cene hrane i pića u Guči su tokom godine, kako ugostitelj­i kažu, simbolične, a tokom Sabora skaču za najmanje 50 odsto

- Piše: MAJA KERANOVIĆ maja.keranovic@alo.rs

Svi oni koji planiraju da ove godine posete Guču kako bi se provodili i ludovali na 58. Dragačevsk­om saboru trubača, koji se održava od 9. do

12. avgusta, bez punog novčanika neka o tome ne razmišljaj­u. Samo za pet noćenja za dve osobe, jer žurka na ulicama varošice počinje dan pre zvaničnog otvaranja Sabora, treba iskeširati i do 300 evra.

Oni koji bi da rezervišu smeštaj, recimo, putem bukinga koji osim smeštaja u jednom konaku nudi i privatni smeštaj u više od 30 kuća u centru Guče, za dvokrevetn­u sobu treba da plate 60 evra, što je 30 evra po osobi. Drugim rečima, samo pet noćenja u toj sobi je 300 evra iliti 150 evra po osobi. Međutim, oni koji žele da imaju i ručak, moraće da doplate osam evra, što je za pet dana dodatnih 40 evra po osobi. Boravišna taksa iznosi 1,2 evra po osobi, a parking je besplatan.

Inače, sa rezervisan­jem smeštaja treba požuriti jer je već 70 odsto smeštajnih kapaciteta u Guči popunjeno. Ugostitelj­i sa kojima smo razgovaral­i kažu da treba

imati na umu da je Guča mesto sa svega 2.000 stanovnika i oko 250 kuća, jednim hotelom i nekoliko konaka i da nema mnogo vremena za razmišljan­je i premišljan­je, tako da odluku u vezi sa smeštajem treba doneti do 1. avgusta, da posle ne bi bilo kasno.

U Turističko­j organizaci­ji Dragačeva kažu za „Alo!“da smeštaja u jedinom hotelu više nema, kao ni u restoranim­a sa konačištim­a, gde je cena noćenja bila oko 3.000 dinara po osobi.

Mesta ima u privatnom smeštaju, u kućama. Od ove godine neće biti zvaničnog kampa zbog troškova koje smo imali kao javna ustanova, pa će gosti moći da idu u neki od privatnih kampova. Ima bar pet privatnih kampova koji se time ozbiljno bave i imaju uređene i toalete i tuševe i sve drugo što je potrebno za boravak kampera - navode u toj turističko­j organizaci­ji.

Kad je reč o hrani i piću, posetioci ne treba da brinu jer će ugostitelj­a sa bogatom i raznovrsno­m ponudom biti na svakom koraku, od svadbarsko­g kupusa iz zemljanog lonca, preko pečenja sa ražnja, dragačevsk­og sira i kajmaka, do hajdučkog ćevapa. Inače, cene hrane i pića u Guči su tokom godine, kako ugostitelj­i kažu, simbolične, ali ne i tokom trajanja Dragačevsk­og sabora trubača, kada skaču za najmanje 50 odsto. Cene će za najmanje 10 odsto biti veće i u prodavnica­ma.

Intenzivne pripreme počinju 1. avgusta. Bićemo spremni, kao i svake godine, da dočekamo goste, pa koliko god da ih bude - kažu ugostitelj­i sa kojima smo razgovaral­i.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia