Alo!

Bio je naš junak, a ne lik iz filma!

vozeći Nikola Kovačević (26), koji je poginuo metara motor, penjao se uz stožinu od 6, 5 za svega tri sekunde i postavio rekord

- Piše: MIROSLAVA OBADIĆ redakcija@alo.rs

„Srpski Spajdermen“Nikola Kovačević (26), pobednik svih „Krajiških višeboja“, izostao je prvi put na ovom tradiciona­lnom takmičenju u Banatskom Velikom Selu kod Kikinde. Prijatelji su u njegovu čast organizova­li deveto takmičenje, a nagradni fond od sponzora i donatora biće uručen porodici Kovačević da Nikoli podignu nadgrobni spomenik.

Simbolični­m stavljanje­m ličke kape na vrh stožine, deveti „Krajiški višeboj“u Banatskom Velikom Selu kod Kikinde počeo je na starom poznatom mestu, kraj zavičajne kuće. Ovoga puta bez pobednika svih takmičenja, Nikole Kovačevića, s pravom nazvanog „Srpski Spajdermen“, koji je poginuo 22. juna ove godine dok je motorom obilazio automobil u krivini i podleteo pod auto-prikolicu. Njegov rekord penjanja uz stožinu, dugu 6, 5 metara, od svega tri sekunde, teško da će bilo ko ikad nadmašiti!

- Bio mi je kao brat, družili smo se, išli smo zajedno na letovanje. Te večeri, 22. juna, kad je poginuo, bilo je tačno godinu dana otkad me je ispratio u Irsku. Mislili smo da ćemo se videti za godinu dana, ali do toga nije došlo. Poginuo je na motoru, u Srpskoj Crnji, baš u mestu iz kojeg sam ja - priča Nikolin najboji prijatelj Borislav Vujaklija i priznaje da mu je to vrlo teško palo.

- Čuli smo se dva dana pre njegove pogibije i pitao me je: „Kad dolaziš? Hoćemo li izlaziti?“Ne verujem da ga nema. Bio je harizmatič­an, nasmejan i vedar, prava legenda. Nema čoveka kojem se zamerio. Bili smo vrlo bliski, nerazdvojn­i. Dok je nas, biće i njega. Setimo ga se kroz priče i uvek smo nasmejani, nismo tužni, zato što je i on bio pozitivan. Dobar umre mlad, ali svi ćemo mi gore, srešćemo se jednog dana - kaže Vujaklija.

Netipični junak, izrazitog dara za penjanje i sve discipline „Krajiškog višeboja“, bio je jedan od onih koje su svi voleli, bez izuzetka. Epitet „Srpskog Spajdermen­a“je dobio, jer je rušio svoje rekorde.

- Zvali su ga „Srpski Spajdermen“, ali on je bio naš istinski junak, a ne izmišljeni lik iz filma! U visine koje se dostižu samo jednom otišao je pre vremena. Nikola je sasvim sigurno bio simbol vremena i generacije. Dečko kog možemo opisati u najboljem svetlu, zaslužio je sve najlepše reči za jednog čoveka. Kao prijatelj, drugar i sportista dominirao je u svakom pogledu i isticao se među nama. Bio je najveća zvezda „Krajiškog višeboja“. Mimo toga, Nikola je zbog atletske građe počeo da se bavi bodi-fitnesom, a na državnom prvenstvu, kojem je prisustvov­ao prvi put, zauzeo je drugo mesto. Posle toga je postao svetski prvak u Gracu i osvojio je prvo mesto u bod-fitnesu. Trenirao je i džudo, nosio je crni pojas, bio je i član moto-kluba - ovako se Nikole seća njegov prijatelj Borislav Stojisavlj­ević.

Na devetom, revijalnom takmičenju, kršni Krajišnici odmeravali su snage u devet disciplina: trka u džaku, kamena s ramena, hodanje po brvnu, obaranje ruku, skok udalj iz mesta, skok uvis iz mesta, prevlačenj­e klička, nadvlačenj­e konopom i u takozvanoj kuki. Ove godine je izostavlje­na disciplina penjanje uz stožinu, u kojoj je „Srpski Spajdermen“bio neprikosno­ven.

„ Na prvom

državnom nastupu na

u prvenstvu

zauzeo bodi-fitnesu je drugo mesto,

toga je a posle postao svetski

prvak u Gracu

drug

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia