Alo!

DRUŽENJE U PRIRODI UMESTO KOMPJUTERA

- Piše: RADMILA BRIZA radmila.briza@alo.rs

Milioni roditelja čija su deca pubertetli­je ili tinejdžeri lupaju glavu kako da ih otrgnu od kompjutera, raznih rijalitija, eksperimen­tisanja s porocima, a rešenje im je pred nosom - izviđači!

U tri izviđačka naselja na Adi Ciganliji, koja će do 5. avgusta biti puna stanara iz čitave Srbije i Evrope, šetkaju se upravo takva deca - u rukama ne drže mobilne telefone već rade! Uče da veslaju, pletu narukvice, vezuju čvorove, sklapaju i rasklapaju šatore, prave splavove od „štapa i kanapa“i druge uzbudljive stvari. Spavaju u prirodi, kupaju se u improvizov­anim tuš-kabinama, sami peru veš. I to sve tokom 10. smotre Saveza izviđača Srbije, koja se svake četvrte godine održava u nekom od srpskih gradova.

Nikola Kovačev (17) zadužen je u „štabu“za hranu i „organizaci­ju prostora“, a za „Alo!“ otkriva da je u tri naselja pod šatorima oko 800 omladinaca iz Izraela, Velike Britanije, Republike Srpske, Srbije, Crne Gore...

Na pitanje zašto nije kod kuće i ne igra video-igrice ili gleda televiziju, uz smeh odgovara:

- Roditelji mi rade kod kuće na računarima. Ti kompjuteri mi nikada nisu bili dostupni kada sam želeo i koliko sam želeo. S druge strane, dosadno mi je da budem isti kao većina vršnjaka. Otišao sam u izviđače zato što me je zanimalo kako da se snađem u prirodi. Volim je, a to sam shvatio zbog svog druga iz odeljenja, koji je bio u izviđačima i pričao mi o svemu tome iskren je

Nikola dok

pristaje da nam bude vodič.

Svuda su izviđači koji nešto rade. Dok je jedna grupa u čamcu na vodi i uči veslanje, druga pravi splav od plastičnih buradi, a treća sedi na travi i nešto plete od kanapa.

Luka Živković iz Bele Palanke otkriva da prave narukvice.

- Imamo takmičenja u vezivanju čvorova. Ovo je odlično da deca nauče kako da koriste kanap bilo koje debljine - priča on dok pokazuje „metodologi­ju“, a četvoro omladinaca pomno prati situaciju.

Među njima je i Aleksandra Nikodijevi­ć (16) iz Niša, koja otkriva da je već četiri godine u izviđačima, da joj se „beogradsko more“veoma dopada i da Niš nema ništa slično.

- Ovde sam da bih srela nove ljude. Zbog druženja i prirode. Bolje je od gledanja rijalitija, Fejsbuka i

televizije - priča ona i dodaje da je roditelji podržavaju u svemu.

Do nje je organizova­na pokazna vežba sklapanja i rasklapanj­a šatora. Nekoliko izviđača uspelo je sve da uradi za, verovali ili ne, 55 sekundi!

Upoznajemo i Marka Živanovića (16), zamenika načelnika iz Šapca, koji navodi za „Alo!“da se zarazio izviđačkim virusom još kao mali, kada je takva manifestac­ija održana u njegovom gradu.

- Izviđači su me odvojili od kompjutera. Sve mi je zanimljivo - orijentaci­ja u prirodi, igre, opšte znanje, putovanja širom Srbije... Ova smotra nije takmičarsk­og karaktera, već služi za upoznavanj­e i druženje. Čekam školu spasavanja iz vode, veslanja, pružanja prve pomoći - kaže Marko pokazujući „izviđački kafić“pod šatorom, gde je „dobra kafa“.

 ??  ?? Prave narukvice:
Luka Živković i Aleksandra Nikodijevi­ć
Prave narukvice: Luka Živković i Aleksandra Nikodijevi­ć
 ??  ?? Nikola Kovačev
Nikola Kovačev
 ??  ??
 ??  ?? Sklapanje šatora u kampu
Sklapanje šatora u kampu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia