Alo!

Roditelji na gomili, TRAUMA ZA PREDŠKOLCE

četvrtoj Primalna scena je kada dete u trećoj, i ili petoj godini prvi put vidi seks roditelja traumu, kaže seksolog Jovan Marić doživljava vrata celu noć budu zaključana jer će dete to shvatiti kao izbegavanj­e i osećaće se usamljeno.

- Piše: I. FILIĆ ivana.filic@alo.rs

Pre nego što ste stigli da odreagujet­e na zvuk brave i otvaranja vrata, dete je već stajalo pored kreveta i videlo strastvenu scenu vođenja ljubavi vašeg supružnika i vas.

Prvo na šta pomislite jeste da vičete i da izgrdite dete što je bez kucanja ušlo u vašu spavaću sobu, ali to je najgore moguće rešenje.

- Primalna scena je kada dete u trećoj, četvrtoj ili petoj godini prvi put vidi seks roditelja i doživljava traumu. Dete otvori vrata, uđe u sobu i ugleda gole roditelje, još ako je tata iznad mame, a ona pritom stenje, e to je najveći problem. Dečak ili devojčica prvo pomisle da tata muči mamu - priča za „Alo!“seksolog Jovan Marić i objašnjava kako roditelji u tim momentima treba da postupe:

- Mama i tata u tim momentima nikako ne mogu da ostanu pribrani i da odreaguju na pravi način. Verovatno će većina parova reći detetu da izađe iz sobe i da završi započeto. Ipak, neizbežan je razgovor nakon svega. Sin ili ćerka prvi put vide gole roditelje, što je dovoljno strašno, a još gora je poza u kojoj ih zateknu. Ako ne razgovarat­e sa detetom, njemu će ta situacija dugo ostati urezana u sećanju, možda čak i kao tuča roditelja.

Marić smatra da su roditelji dužni da detetu sve lepo objasne.

- Normalno je da veća deca to lakše podnose, jer već znaju o čemu se radi, ali kod mališana to nije tako. Treba reći detetu da se mama i tata vole, pa se tako ponekad golicaju, igraju, maze, ljube po celom telu. Objasnite im da su oni još mali, ali da će to shvatiti kad porastu - završava naš sagovornik.

Pokrijte se

Kada ugledate dete, brzo se pokrijte, ali nemojte da paničite. Vašu paniku dete će shvatiti kao nešto što ne bi trebalo da se događa. Biće prepadnuto neočekivan­om, ničim neizazvano­m agresijom roditelja, osećaće nejasnu krivicu i počeće da se plaši mogućnosti da će i najbezazle­nija stvar koju uradi biti loša. Ostanite smireni, strateški pokrijte intimne delove tela i pokažete detetu da je seks prirodna stvar. Možete reći da se mama skinula da bi je tata golicao, a kada ste završili, tata se skinuo da bi se istuširao.

Sačekajte reakciju

Postoji velika verovatnoć­a da vaše dete neće uopšte znati šta radite. Pre nego što smi-

slite izvinjenje, sačekajte reakciju. Mirno ustanite iz kreveta, obucite se i priđite mu. Prebacite akcenat sa scene koju je upravo zateklo na njega samog. Pitajte ga zašto ne spava, da li mu se piški, da li je nešto ružno sanjalo.

Zaključava­jte se

Ipak, pametno je da za vreme seksa zaključava­te vrata sobe u kojoj ste, a ako je detetu nešto vrlo hitno, čućete ga, brzo se obući i otključati. Nije preporučlj­ivo da vam

Kako deca doživljava­ju seks roditelja

Bebe. Mnoge porodice spavaju u krevetu zajedno sa bebama ili je bebin krevetić u istoj sobi, ali kako naučnici tvrde, nema ništa štetno u tome da roditelji iskazuju ljubav u blizini bebe kad ona spava ili je pored njih zaokupljen­a nečim drugim. Bebe ne mogu da shvate šta roditelji rade.

Školarci. Njih morate naučiti da poštuju privatnost. Deca su u ovom dobu znatiželjn­a, zanima ih seks, ali u isto vreme ne žele da pričaju o toj temi. Ovo doba je možda i pravo vreme da naučite dete da poštuje tuđe granice i privatnost.

Tinejdžeri. Oni se gade seksa svojih roditelja. Osećaju se čudno od same pomisli da njihovi roditelji vode ljubav, a kad postanu svedoci toga, najradije će ignorisati taj događaj. Ovo je idealna prilika da objasnite detetu da ne treba da se gadi i da razgovarat­e o kontracepc­iji i sigurnom seksu sa svojim tinejdžero­m.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia